Un acord de împrumut în valoare de 55 de milioane de dolari pentru sectorul agricol a fost semnat astăzi între Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare

  • 05 Iunie 2023 15:56
Un acord de împrumut în valoare de 55 de milioane de dolari pentru sectorul agricol a fost semnat astăzi între Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare

Un acord de împrumut în valoare de 55 de milioane de dolari pentru sectorul agricol a fost semnat astăzi între Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Banii vor fi disponibili la sfârșitul lunii august -  începutul lunii septembrie, a anunțat ministrul Agriculturii și Industriei Alimenatre Vladimir Bolea. El a apreciat proiectul ca fiind un pas înainte pe dimensiunea dezvoltării siguranței alimentelor, transmite Radio Chișinău.

„Vorbim despre agricultura din Republica Moldova, dezvoltarea ei și performanțele ei în viitor. Vorbim despre procese de fortificare AIPA, pregătirea ei pentru posibilitatea de a se capacita și de a accesa fondurile europene, vorbim despre ANSA, care trebui să garanteze în fiecare zi că mâncarea care ajunge pe masa moldovenilor este una singură și inofensivă. Evident, mă adresez și colegilor noștri din agricultură care se ocupă de zootehnie. Eu sper că va fi unul dintre programele din ultimii 30 de ani în urma cărora vom avea acele 20 de mii minimum de vaci de înaltă productivitate, fapt ce va permite ca pe masa cetățenilor din Republica Moldova să ajungă produse lactate, produse cu un minim de 50 la sută lapte autohton, din lapte autohton, din ferme, controlat”, a spus Vladimir Bolea.

Proiectul urmează a fi implementat până în anul 2029. Din totalul de 55 de milioane de dolari, circa 21 de milioane vor fi destinați pentru stimularea inițiativelor de promovare și dezvoltare a sectorului zootehnic și horticol, alte 25 de milioane de dolari vor fi direcționate către reabilitarea infrastructurii primare și secundare de irigații.

6.5 milioane sunt planificate pentru fortificarea capacităților AIPA și ANSA, precum și pentru a sprijini înființarea Centrului de Consultanță în Agricultură și a Centrelor de Excelență Veterinară.

Guvernul Rep. Moldova urmează să voteze săptămâna viitoare crearea agenției care va administra sistemul național de irigare, care la fel va beneficia de fonduri din acest proiect de finanțare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Tue
19
Wed
13
Thu
13
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău