Ultimul monument al lui Lenin din Finlanda va fi îndepărtat de pe străzile unui oraș din sud-estul țării

  • 16 Iunie 2022 16:32
Ultimul monument al lui Lenin din Finlanda va fi îndepărtat de pe străzile unui oraș din sud-estul țării

Statuia liderului bolșevic al Rusiei, Vladimir Ilici Lenin, va fi îndepărtată de pe străzile orașului Kotka și va fi mutată într-un muzeu, în urma unei decizii luate de consiliul municipal, relatează site-ul finlandez yle, potrivit G4media.ro.

Potrivit sursei citate, statuia lui Lenin, sculptată de artistul estonian Matti Varikin, a fost oferită în dar în 1979 de orașul frate, Tallinn din Estonia, care la acea vreme făcea încă parte din Uniunea Sovietică.

Statuia a fost vandalizată și deteriorată de mai multe ori de-a lungul anilor și a fost subiectul unei dezbateri locale intense, care a durat ani de zile, chiar și înainte de invazia Rusiei în Ucraina, în februarie.

Propunerile înaintate atât consiliului orașului, cât și consiliului municipal au susținut că statuia ar trebui mutată într-un muzeu local, deoarece monumentul insulta memoria persoanelor care au murit în urma crimelor de război sovietice.

În cadrul unei ședințe a consiliului municipal de luni seara, consilierii au votat cu 41-9 în favoarea îndepărtării statuii lui Lenin.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău