Ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, cere SUA și Rusiei să înceapă tratative privind armamentul nuclear

  • 18 Octombrie 2019 13:42
Ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, cere SUA și Rusiei să înceapă tratative privind armamentul nuclear

Ultimul lider al fostei Uniuni Sovietice, Mihail Gorbaciov, a avertizat vineri că lumea se îndreaptă către o perioadă periculoasă a politicii militarizate și a lansat un apel către SUA și Rusia pentru a începe rapid tratative cu privire la controlul armamentului nuclear, informează Reuters, preluat de Agerpres.

''S-a dovedit că acest tratat a fost cel mai important pilon al stabilității strategice. Avem nevoie de tratative astfel încât distrugerea lui să nu sporească amenințarea războiului'', a declarat Gorbaciov, acum în vârstă de 88 de ani, pentru cotidianul Izvestia, la două luni după încetarea aplicării Tratatului privind forțele nucleare intermediare (INF), semnat de el însuși în 1987.

''Există tendințe periculoase - toate se află la orizont. Aș evidenția doar două, ele sunt desconsiderarea dreptului internațional și militarizarea politicii mondiale'', a afirmat fostul lider al Uniunii Sovietice.

În luna august, președintele american Donald Trump și-a retras oficial țara din INF, pact semnat de SUA și fosta Uniune Sovietică în 1987 în virtutea căruia au fost interzise rachetele lansate de la sol ce transportau focos nuclear pe o distanță cuprinsă între 500 și 5.500 de kilometri. SUA, susținute de aliații săi din NATO, au acuzat Moscova de încălcarea tratatului prin dezvoltarea sistemului său 9M729, cunoscut în cadrul NATO drept SSC-8. Washingtonul stabilise drept termen-limită data de 2 august pentru ca Rusia să se conformeze, în caz contrar considerându-se că tratatul a expirat.

Ultimul tratat important între SUA și Rusia privind controlul armamentului, noul tratat START, va expira în 2021. El limitează numărul de focoase nucleare pe care le pot desfășura cele mai mari puteri nucleare din lume.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova este pregătită să extindă acest tratat, dar s-a plâns de ceea ce el consideră a fi refuzul Washingtonului de a se implica serios în acest dosar.

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău