Ultimele explozii din spatele liniilor rusești au avut un impact major asupra lui Putin

  • 19 August 2022 18:35
Ultimele explozii din spatele liniilor rusești au avut un impact major asupra lui Putin

Recentele explozii care au avut loc mult în spatele liniilor rusești în Crimeea au avut un efect psihologic major asupra conducerii de la Moscova, au declarat vineri oficiali occidentali, citați de DPA.

Mai mult de jumătate din avioanele de luptă ale Flotei ruse din Marea Neagră aflate pe aerodromul militar Saki, în vestul Crimeii, au fost scoase din funcțiune ca urmare a exploziilor de săptămâna trecută, într-o zonă considerată sigură anterior de Moscova, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

Kremlinul caută pe cine să dea vina pentru dezastru, iar președintele Vladimir Putin întâmpină dificultăți în a ascunde succesul Ucrainei de populația rusă, în timp ce mii de ruși care fug din Crimeea au intrat în țară, au declarat oficiali occidentali vineri.

Aceste atacuri, potrivit lor, au forțat Flota Rusiei din Marea Neagră să adopte o postură defensivă și au afectat capacitatea Rusiei de a lansa cu succes un asalt amfibiu asupra Odesei, oraș-port situat pe coasta ucraineană a Mării Negre.

Aceasta intervine în timp ce războiul a intrat într-o fază apropiată de o stagnare operațională, forțele terestre ale niciuneia dintre cele două părți neavând suficientă putere concentrată de luptă pentru a lansa acțiuni ofensive eficiente.

Rusia se confruntă cu o penurie din ce în ce mai acută de stocuri, chiar și de muniții de bază, precum și de oameni, în timp ce se străduiește să-și reconstituie forțele, observă aceiași oficiali occidentali.

În același timp, șeful serviciului britanic de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a spus că Moscova nu a reușit să câștige teren în războiul informațional împotriva Ucrainei.

"Până acum, președintele Putin a pierdut complet războiul informațional în Ucraina și în Occident", apreciază Sir Jeremy Fleming într-un editorial în The Economist.

"La fel ca în cazul invaziei sale terestre, planurile inițiale online ale Rusiei par să nu-și fi atins obiectivele", consideră el.

La 9 august, o serie de explozii au zguduit aerodromul militar Saki, baza principală a aviației Flotei ruse din Marea Neagră, în Crimeea. După acest atac, care nu a fost revendicat de Ucraina, Statul Major al armatei ucrainene a declarat că rușii au pierdut nouă avioane de luptă, potrivit publicației ucrainene Focus. Conform unor informații ale Ministerului ucrainean de Interne, citate de Focus, circa 160 de piloți ruși au fost uciși sau răniți în urma acestui atac.

La 16 august, o altă explozie s-a produs la un depozit militar situat în apropiere de Djankoi, în nordul Crimeii.

Crimeea, peninsulă a Ucrainei anexată în 2014 de Moscova, se afla în prima linie a ofensivei militare declanșate de Rusia împotriva vecinului său ucrainean din 24 februarie, transmite AGERPRES.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău