Ultimele două CUTREMURE s-au produs la distanțe diferite și sunt independente unul de celălalt

  • 02 August 2017 14:21
Ultimele două CUTREMURE s-au produs la distanțe diferite și sunt independente unul de celălalt

Mihai Diaconescu, seismolog la Institutul Național pentru Fizica Pământului, a explicat pentru MEDIAFAX că seismul de miercuri dimineață este independent de cel care a avut loc marți, iar cele două cutremure nu prevestesc o activitate mai intensă în Vrancea.

"Cele două seisme nu au nicio legătură, cel de 4,6 a avut loc la 90 km adâncime, iar cel 4,9 este situat la 132 de km adâncime, distanța între ele este de un km, iar într-o reprezentare tridimensională distanța este de 40 de km. Nu s-au condiționat unul pe altul, cel de 4,9 nu este replica celui de 4,6 pentru că o replică este întotdeauna mai mică decât cutremurul principal. În istoria zonei Vrancea, sunt perioade în care activitatea seismică este mai intensă, însă și perioade în care activitatea este mai puțin reprezentativă pentru cutremurele de peste 4 și chiar peste 3", a declarat Mihai Diaconescu, seismolog la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), notează Mediafax.

Seismologul a explicat că nu vom asista, în viitor, la un cutremur cu o magnitudine mai mare de cinci pe scara Richter, precizând că sunt seisme care sunt cu greu resimțite de către populație.

"Aceste seisme nu anunță sfârșitul cutremurelor în zona Vrancea și nici nu prevestesc o activitatea mai intensă de acum încolo. Aceste cutremure sunt independente și nu ne arată nicio condiționalitate cu privire la producerea unui cutremur mai mare de 5. Intensitatea se referă la efectele asupra oamenilor și clădirilor, iar magnitudinea se referă la energia eliberată în focar. Nu trebuie să ne temem de niciuna dintre cele două noțiuni. Cutremurele acestea sunt foarte slabe, simțite doar de oameni care se află în repaus sau la etajele superioare, peste șase", a menționat Mihai Diaconescu.

Un cutremur cu magnitudinea 4,9 pe scara Richter a avut loc, miercuri dimineața, la ora 05.32, în zona seismică Vrancea, județul Buzău, la adâncimea de 132.5 kilometri, potrivit datelor înregistrate de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cutremurul s-a produs în apropierea orașelor Nehoiu(15km), Covasna(41km), Întorsura Buzăului(43km), Mizil(52km), Vălenii de Munte(53km).

Marți după-amiază, în județul Buyău a avut loc un cutremur cu magnitudinea 4,6 pe scara Richter, la 96 de km adâncime, după ce, inițial, Institutul Național pentru Fizica Pământului, anunțase că seismul a fost de 4,4 și la o adâncime de 120 de km.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău