Ultima zi de școală | Ce riscă profesorii care au primit flori și cadouri

  • 31 Mai 2017 15:32
0%
00:00:00
00:00:00

În școlile din Republica Moldova ultima zi de școală a fost marcată miercuri, 31 mai, prin careuri festive. În unele licee din capitală, elevilor le-a fost interzis să vină cu flori sau cadouri pentru profesori, după ce reprezentanții Centrului Național Anticorupție au făcut pe parcursul lunii mai vizite de informare și prevenire a actelor de corupție. 

Atât pedagogii, cât și elevii, în special cei din clasele absolvente au fost instruiți de către reprezentanții CNA referitor la cum trebuie respectat regimul cadourilor și la faptul că acestea trebuie declarate, a menționat pentru Radio Chișinău Tatiana Mostovei, șeful secției instruire din cadrul CNA. Legislația nu reglementează expres ce cadouri pot fi acceptate de către profesori și care este valoare lor maximă, astfel că unele licee au decis că nu pot fi acceptate nici buchetele de flori, a menționat Tatiana Mostovei.

„Legislația nu reglementează vreo listă ce este interzis și ce nu este interzis. Codul educației menționează că profesorul, în executarea funcției, nu poate solicita și primi anumite favoruri, bunuri, servicii, avantaje. Nu este reglementată vreo sumă, de aceea profesorii trebuie să fie foarte atenți și la cadourile de o valoare mică. Unele licee au spus că la ei este interzis să vină copiii cu flori, altele licee acceptă asta. Toate liceele unde am fost noi dispun de registre de evidență a cadourilor”, a precizat Tatiana Mostovei.

Și la liceu ”Gaudeamus” din capitală este instituit un registru al cadourilor, dar acesta este deocamdată gol, deoarece, spune directoarea instituției, Zinaida Gangan, niciun pedagog nu ar fi primit niciun cadou.

„Până acum nu am niciun cadou înregistrat, fiind că nu le-am primit. Oricare măsură întreprinsă silit nu poate întrerupe nici pentru un moment corupția nici într-un domeniu, cu atât mai mult în educație. Dar, hai să fim sinceri, noi suntem ceea ce educăm. De fapt, avem ceea ce am educat. Și dacă suntem corecți noi față de elevi, față de părinți, față de colegi și această corectitudine și obiectivitate se transmite în comunitate, consider că este bine”, a declarat Zinaida Gangan.

După ultimul sunet de clopoțel, urmează examenele de absolvire la care vor participa 30 de mii de elevi - absolvenți ai claselor de gimnaziu și 19 mii de candidați la bacalaureat. Ministerul Educației i-a avertizat pe elevi să nu copieze la examenele de absolvire, întrucât riscă să le fie anulate lucrările. Anul trecut au fost eliminați din examen 85 de candidați, inclusiv candidații în locul cărora la probele de examen s-au prezentat alte persoane.

Menționăm că sfârșitul acestui an didactic, dar și perioada examenelor, se desfășoară în contextul unui Minister al Educației decapitat, după ce Corina Fusu și-a depus demisie din funcția de ministru. Serviciul de presă al Ministerului Educației a declarat, solicitat anterior de Radio Chișinău, că buna desfășurare a examenelor nu va fi afectată de această situație.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău