Ultima zi când parlamentarii conservatori britanici votează pentru alegerea unui nou lider

  • 20 Iunie 2019 16:50
Ultima zi când parlamentarii conservatori britanici votează pentru alegerea unui nou lider

În Marea Britanie astăzi este ultima zi când parlamentarii conservatori votează pentru alegerea unui nou lider.

Zece candidați și-au exprimat dorința de a prelua conducerea partidului, iar acum au mai rămas doar trei în această cursă, după ce ministrul de interne, Sajid Javid, a fost eliminat. În scurt timp, va avea loc ultima rundă de vot pentru a se decide care sunt cei doi candidați care vor fi prezenți în etapa finală a acestui proces. 

Numele unuia dintre finaliști este sigur. Boris Johnson a câștigat detașat și cea de-a patra rundă alegerilor, cu 157 de voturi, și va continua campania pentru a deveni noul premier al Marii Britanii. Întrebarea este: cine va fi adversarul său final în acest proces?

Pe baza rezultatului de astăzi, ministrul mediului, Michael Gove, are prima șansă, el obținând 61 de voturi, cu două mai multe decât ministrul de externe, Jeremy Hunt. Totuși situația nu este nici pe departe a fi decisă. Susținătorii ministrului de interne, Sajid Javid, care astăzi a fost eliminat, putând influența rezultatul ultimei runde a alegerilor parlamentare care va începe în scurt timp. După ce se va decide cine sunt cei doi candidați rămași în cursă, sâmbătă va începe procesul de votare la care pot lua parte toți membrii Partidului Conservator.

Acesta se va desfășura prin corespondență și se va încheia după o lună, în care este de așteptat ca cei doi finaliști să își continue campania în întreaga țară. Numele noului lider al partidului și, implicit, al viitorului prim-ministru urmează să fie anunțat în săptămâna care începe pe 22 iulie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău