Ultima oră! Vom plăti mai mult pentru gazele naturale începând cu 1 decembrie
-
29 Noiembrie 2024 11:22
De la la 1 decembrie a.c., consumatorii casnici urmează să achite 16 lei și 74 de bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale, o majorare cu peste 3,62 lei față de prețul actual, adică 27,5%. Scumpirea, criticată de mai mulți experți, a fost aprobat astăzi de către ANRE. Pe de altă parte, premierul Dorin Recean a dat asigurări că Guvernul va acorda ajutor cetățenilor pentru plata consumului de energie în sezonul rece și că nu va admite ca oamenii să achite facturi mai mari decât în sezonul precedent, transmite Radio Chișinău.
Potrivit directorului ANRE, Alexei Taran, decizia de majorare a prețului la gaze pentru consumatorii casnici a venit în contextul unei creșteri a prețurilor pe piețele internaționale. Prin urmare, a crescut și prețul de achiziție a gazelor naturale de către Moldovagaz, a spus Alexei Taran.
În acest context, a precizat el, s-a decis intervenția rapidă și ajustarea prețurilor pentru a opri acumularea de datorii. În caz contrar, Moldovagaz ar fi riscat să intre în incapacitate de plată, în plin prag de iarnă, potrivit lui Alexei Taran.
„Această decizie s-a luat perfect legal, conform legislației în vigoare. Legea 108 cu privire la gaze naturale prevede mecanisme de adoptare a unor hotărâri de către agenție în mod urgent în anumite circumstanțe. În cazul dat, circumstanțele prevăzute de lege s-au îndeplinit, este o creștere majoră a prețurilor pentru achiziția gazelor naturale. La fel, există riscul pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova”, a spus Alexei Taran.
În replică, membrul din partea Guvernului în Consiliului de Observatori al Moldovagaz, Sergiu Tofilat, a subliniat, în cadrul ședinței ANRE, că ajustarea tarifelor de urgență de către Agenție ar intra în contradicție cu regulile de funcționare ale unei pieți libere.
„Dacă vrem să avem o piață liberă, trebuie să fie niște reguli previzibile. Cu siguranță, ar fi necesar să intervenim peste metodologie, ori să facem tarifele pentru sezonul de iarnă și sezonul de vară, ca să nu ajungem în situația când în decembrie trebuie să recuperăm toate devierile pentru anul curent. Sau de mers pe alt mecanism, de ajustat tarifele lunar sau trimestrial, pe componenta de cost al gazelor, similar cum e la produsele petroliere și asta poate să fie mai previzibil pentru piața privată și să nu acumulăm aceste devieri”, a declarat Oleg Tofilat.
La rândul său, premierul Dorin Recean a declarat ieri pentru postul public de televiziune Moldova 1, că autoritățile au decis să aloce mai mulți bani pentru compensații la căldură și lumină, motiv pentru care au fost amânate cu o săptămână rectificările bugetare pentru 2024 și cele la proiectul de lege a bugetului de stat pentru anul viitor.