Ultima Oră! Unul din candidații la funcția de judecător la Curtea Constituțională din partea CSM se retrage din concurs

  • 30 Iulie 2019 08:31
Ultima Oră! Unul din candidații la funcția de judecător la Curtea Constituțională din partea CSM se retrage din concurs

Unul din candidații la funcția de judecător la Curtea Constituțională din partea Consiliului Superior al Magistraturii se retrage din concurs.

Este vorba de avocatul Angela Istrate, care și-a motivat decizia prin faptul că nu dorește să participe la „un concurs mimat, un concurs în care din timp sunt partajate funcțiile, selecția având în exclusivitate un substrat politic, evitând cele trei criterii anunțate profesionalism, integritateate și meritritocrație”. 
„Chiar si în cazul daca eram acceptată, nu aș fi putut face parte, dintr-un complet în care sunt persoane, care au contribuit la facilitarea jaful miliardului și care au activat în fosta guvernare.  Transparența și profesionalismul sunt foarte bine camuflate în toate concursurile organizate de guvernare, pentru care fapt consider că, la funcția de judecător al Curții Constituționale urmează a fi efectuată evaluatrea de către comisii speciale apolitice, create de către organele abilitate, formate din reprezentanți al Academiei de Stiințe, de lectori universitari al Catedrei de drept Constitutional, de reprezentanți din societatea civilă și organizațiile non guvernamentale, care se ocupă de protecția drepturilor omului.  Îndemn ceilalți candidați, cu demnitate să refuse de a particip la o camuflare a procesului democratic și a unei transparențe decizionale”, a declarat Angela Istrate. 

Consiliul Superior al Magistraturii va alege astăzi doi judecători la Curtea Constituțională. La aceste funcții candidează 16 persoane, între care magistrați, foști judecători, avocați și profesori universitari.

Cu o zi înainte, ministrul Justiției, Olesea Stamate, a făcut publică o notă de poziție adresată CSM, cu o lista a câțiva dintre candidați, care, potrivit ei, ”în mod cert, nu trebuie să se regăsească” în noua componență a Curții Constituționale.

Între aceștia se numără Oleg Potîrniche, Eduard Boișteanu, Andrei Coca și Domnica Manole, pe motiv că ei au fost excluși din concursurile organizate de Guvern și Parlament, unde de asemenea și-au înaintat candidaturile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău