Tentativa de votare a Guvernului Grosu a eșuat

  • 25 Martie 2021 10:26
Tentativa de votare a Guvernului Grosu a eșuat

Votul pentru învestirea Guvernului în frunte cu Igor Grosu nu a avut loc, din lipsă de cvorum, după ce deputații socialiști și cei ai Platformei „Pentru Moldova”, din care face parte și Partidul Șor, au părăsit ședința Parlamentului. Decizia a fost urmată de acuzații reciproce între fracțiunile și grupurile parlamentare, nefiind clar, totuși, dacă există sau nu condiții de dizolvare a Legislativului, sau dacă majoritatea formalizată își poate impune candidatul la funcția de prim-ministru. 

Deputații socialiști și ai Partidului Șor au anunțat în debutul ședinței la care urma să fie cerut votul Parlamentului pentru învestirea Guvernului propus de Igor Grosu, că nu vor participa la ședință. Aceștia au acuzat PAS și pe președinta Maia Sandu că au mimat consultările și că urmăresc provocarea anticipatelor. 

Pe de altă parte, PAS consideră că anume majoritatea parlamentară PSRM-Partidul Șor a blocat identificarea unei soluții pentru depășirea crizei. Igor Grosu a declarat că situația este încă o dovadă că actualul Parlament trebuie dizolvat și organizate alegeri parlamentare anticipate.

Celelalte fracțiuni și grupuri parlamentare i-au acuzat atât pe PAS și pe Maia Sandu, cât și pe cei din majoritatea formalizată că urmăresc propriile interese, astfel au de suferit cetățenii. Liderul fracțiunii Platformei DA, Alexandru Slusari, admite că ar fi existat chiar o înțelegere între PAS, PSRM și Partidul Șor în privința nevotării Guvernului Grosu.

Iar președintele PDM, Pavel Filip, a declarat că cetățenii au devenit ostaticii luptelor politice dintre Maia Sandu și Igor Dodon.

Partidele parlamentare au viziuni diferite în privința consecințelor situației create. PAS consideră că există motive pentru a dizolva Parlamentul, coaliția majoritară insistă pe candidatura lui Vladimir Golovatiuc, iar Platforma DA consideră că actuala criză va continua și se va ajunge din nou la Curtea Constituțională.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău