ULTIMA ORĂ! Legea asupra căreia Guvernul și-a asumat răspunderea, suspendată de Curtea Constituțională

  • 09 Aprilie 2020 17:13
ULTIMA ORĂ! Legea asupra căreia Guvernul și-a asumat răspunderea, suspendată de Curtea Constituțională

Legea asupra căreia Guvernul și-a asumat răspunderea a fost suspendată de Curtea Constituțională. Decizia a fost luată astăzi. Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu după ședința Centrului Unic de Comandă.

El a amintit că adresarea la Curtea Constituțională a fost făcută de câțiva deputați ai Blocului ACUM și ai grupului Pro Moldova și a dat vina pe aceștia pentru faptul că prevederile legii nu vor putea fi aplicate.

Amintim că deputații fracțiunii PAS și cei ai Platformei DA au contestat la Curtea Constituțională legea adoptată de Guvern prin asumare de răspundere, „privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență”. Potrivit reprezentanților formațiunii, Guvernul ar fi introdus zeci de măsuri care nu ar avea nicio legătura cu combaterea COVID-19, iar unele dintre ele chiar ar dăuna interesului public. Ei s-au referit la prevederile legate de activitatea magazinelor duty-free, de extracția minieră sau combaterea fumatului. De asemenea, legea a fost contestată  de grupul parlamentar Pro Moldova, care a solicitat anularea acesteia, mai exact, a prevederilor care nu ar avea legătură cu starea de urgență și lupta cu pandemia. De asemenea, a fost contestată procedura de asumare de răspundere. O contestație a fost depusă și de deputatul independent Alexandru Oleinic.

Menționăm că Legea respectivă prevede, printre altele, majorarea și acordarea ajutorului de șomaj pentru persoanele ce se înregistrează în calitate de șomeri, dar care nu corespund criteriilor de acordare a ajutorului de șomaj (extinderea categoriilor de persoane beneficiari), majorarea venitului lunar minim garantat de la 1107 lei pînă la 1300 lei, pe perioada stării de urgență, majorarea cuantumului venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil de la 50% (553 lei) la 75% (975 lei), subvenționarea cheltuielilor legate de achitarea salariului/îndemnizației în cazul șomajului tehnic sau staționării și scutirea de plata pentru patentă a titularilor de patentă care și-au sistat activitatea în perioada stării de urgență. 

 
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău