ULTIMA ORĂ! Iranul atacă Israelul cu rachete. SUA avertizează: „Va avea consecințe grave pentru Teheran”

  • 01 Octombrie 19:46
ULTIMA ORĂ! Iranul atacă Israelul cu rachete. SUA avertizează: „Va avea consecințe grave pentru Teheran”

Iranul a lansat un atac cu rachete asupra Israelului. SUA anunțaseră cu câteva ore înainte că au indicii că Iranul se pregătește să lanseze un atac „iminent” cu rachete balistice asupra Israelului, relatează BBC, Potrivit unui înalt oficial de la Casa Albă, acțiunea Teheranului „va avea consecințe grave”.

Atacul iranian despre care americanii avertizaseră Israelul că este „iminent” este acum pus în practică, scrie Digi24.

În aceste momente, centrul Israelului este atacat cu rachete iraniene, cetățenilor israelieni transmițându-li-se mesaje în care li se cerea să se îndrepte spre adăposturi.

În primele momente ale atacului, Iranul a lansat circa 200 de rachete, potrivit unei surse israeliene.

În același timp, Hezbollah atacă cu rachete mai multe zone din Israel. Comandamentul IDF a instruit locuitorii din zona metropolitană Tel Aviv și din centrul Israelului să se adăpostească imediat, să se afle în apropierea zonelor protejate, până la noi informații.

Cel puțin nouă israelieni și un câine au fost răniți într-un atac terorist cu focuri de armă la Jaffa, în centrul Israelului, marți seara, a raportat Magen David Adom, echivalentul israelian al Crucii Roșii.

Cel puțin patru persoane sunt raportate ca fiind grav rănite. Magen David Adom a anunțat că incidentul a implicat mai multe victime. Împușcăturile au avut loc în apropierea unei stații de metrou ușor din centrul orașului israelian.

Doi teroriști care au fost observați ieșind din tren au fost împușcați mortal de forțele de securitate, scrie Jerusalem Post.

Cabinetul israelian de securitate s-a reunit în această seară, la ora 19:30, într-un buncăr din Ierusalim, potrivit presei israeliene, scrie Jerusalem Post.

Ministrul de Externe Israel Katz a ordonat o întâlnire imediată cu toți ambasadorii israelieni din întreaga lume, din cauza situației de securitate, pentru a se pregăti atât din punct de vedere politic, cât și al securității pentru atacul iranian.

Se așteaptă ca ambasadorii să primească instrucțiuni clare cu privire la modul în care trebuie să comunice cu șefii de stat din întreaga lume din cauza atacurilor recente asupra Israelului și a atacului iranian așteptat.

Secretarul de Stat american Antony Blinken spune că SUA „urmăresc foarte îndeaproape evenimentele din Orientul Mijlociu”. „Statele Unite sunt angajate în apărarea Israelului.

„Urmărim evoluțiile, așa cum am spus, cu mare atenție în acest moment”, a declarat el înainte de o întâlnire la Washington.

„Un atac militar direct al Iranului împotriva Israelului va avea consecințe grave pentru Iran”, avertizează oficialul, adăugând că SUA sprijină „pregătirile defensive pentru apărarea Israelului împotriva acestui atac”.

Avertismentul SUA vine în contextul în care forțele israeliene desfășoară raiduri „limitate, localizate și țintite” împotriva Hezbollah, o grupare șiită libaneză susținută de Iran, în zona de frontieră din sudul Libanului.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:7,2 m/s
Wed
14
Thu
17
Fri
19
Sat
18
Sun
18
Arhivă Radio Chișinău