Ultima minivacanță de iarnă va fi geroasă

  • 04 Ianuarie 2019 17:08
Ultima minivacanță de iarnă va fi geroasă

Ultima minivacanță, prilejuită de sărbătorile de iarnă, va fi așa cum se cade sezonului – cu ger și ninsori, transmite MOLDPRES.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în perioada 5-8 ianuarie, când creștinii ortodocși de rit vechi vor sărbători Crăciunul, vom avea maxime termice de minus 13 grade Celsius.

Tradițional, cel mai frig va fi la nord, unde se așteaptă minus 1-7 grade ziua, și minus 5-13 grade noaptea. La centru și sud, termometrul va indica cu 1-2 grade mai spre plus, însă, oricum gerul va pune stăpânire pe vreme și ziua, și noaptea.

În următoarele patru zile, meteorologii prognozează tot spectrul de fenomene care fac iarna frumoasă – ger, soare și ninsoare. Precipitații mai abundente se așteaptă în regiunile de centru și nord, pe când la sud se prevăd ninsori moderate și doar pe alocuri.

Atenție pentru cei care preconizează să meargă în vacanță peste Prut: pe parcursul zilei de azi, Administrația Națională de Meteorologie din România a anunțat Cod Galben în județele Constanța și Tulcea (zonele de litoral), unde se vor semnala intensificări ale vântului care vor atinge viteze de 55 - 60 km/h la rafală.

De asemenea, poliția și salvatorii atenționează populația, mai ales conducătorii de mijloace auto care de sărbători au de făcut drumuri lungi, să-și echipeze mașinile cu material antiderapant, lopeți, să aibă bateriile la telefon încărcate și rezerve de apă și alimente, o plapumă. Și pentru că e vorba de mese festive, poliția avertizează șoferii asupra consumului de alcool, care ar putea să-i coste nu doar amenzi usturătoare, anularea permisului de conducere, dar și viața.

De sărbătoarea Nașterii Domnului sunt legate mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții, care se referă inclusiv la aspecte meteorologice. Astfel, o superstiție populară este legată de vremea din această zi: dacă în ziua de Crăciun ninge, se crede că în cea de Paște va fi vreme frumoasă. Totodată, un cer senin de Crăciun anunță un an roditor.

Sursa: Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău