UEFA a anulat toate sancțiunile împotriva celor 12 cluburi inițiatoare ale Super Ligii

  • 28 Septembrie 2021 10:17
UEFA a anulat toate sancțiunile împotriva celor 12 cluburi inițiatoare ale Super Ligii

UEFA a decis să anuleze toate procedurile disciplinare, deja suspendate, împotriva celor 12 cluburi care au inițiat în primăvara acestui an proiectul Super Ligii, respectând astfel o decizie a justiției din Madrid, a anunțat Uniunea europeană de fotbal într-un comunicat, informează AFP, citat de AGERPRES.

Sancțiunile disciplinare "în legătură cu așa-numitul proiect 'Super Liga' sunt declarate nule, fără niciun prejudiciu, ca și cum procedurile nu ar fi fost inițiate niciodată", a explicat UEFA.

Această decizie se referă atât la cele nouă cluburi care au părăsit oficial proiectul Super Ligii (Tottenham, Arsenal, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Atletico Madrid, Inter Milano și AC Milan), cât și la ultimele trei cluburi care au rămas atașate acestui proiect (Real Madrid, Juventus Torino și FC Barcelona) și pe care UEFA le-a amenințat cu excluderea din competițiile europene.

Pe 7 mai, UEFA a anunțat sancțiuni, în principal financiare, împotriva celor nouă cluburi care s-au retras din proiect și cu care a ajuns la un acord, în urma scuzelor și a recunoașterii "greșelii" lor.

Un tribunal comercial din Madrid a cerut UEFA, pe 1 iulie, să anuleze ceea ce a considerat o "sancțiune mascată" împotriva celor nouă cluburi.

Printre "măsurile de reintegrare" acceptate de aceste nouă echipe și, în cele din urmă, abandonate au figurat reținerea a 5% din veniturile încasate din competițiile UEFA pentru un sezon, o donație "globală" de 15 milioane de euro pentru "comunitățile locale" ale fotbalului european sau o amendă de 100 milioane de euro dacă vor încerca într-o zi să dispute o competiție "neautorizată".

De asemenea, judecătorul din Madrid a cerut UEFA să anuleze procedurile disciplinare împotriva cluburilor Real Madrid, FC Barcelona și Juventus Torino, care au fost suspendate din 9 iunie, până la noi ordine, de către forul fotbalistic european, considerând că este vorba de o "încălcare flagrantă" a propriei sale decizii din luna aprilie privind interzicerea sancțiunilor.

Organizația prezidată de Aleksander Ceferin le-a amenințat pe Real Madrid, FC Barcelona și Juventus Torino cu excluderea din competițiile europene.

Cele 12 cluburi de top din fotbalul european au anunțat, în luna aprilie, crearea unei Super Ligi, o competiție profitabilă și privată, bazată pe principiul unui campionat închis, care urma să înlocuiască actuala Ligă a Campionilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău