UE vrea să își intensifice eforturile de combatere a propagandei rusești și islamiste
-
24 Ianuarie 2017 18:48
Grupul operativ pentru comunicarea strategică a UE (EU Strategic Communication Task Force) dorește să implice mai mult personal pentru a contracara eforturile Rusiei de a influența alegerile din Europa și pentru a-și extinde activitatea împotriva militanților ISIS.
O sursă UE, apropiată Grupului, a declarat că noi resurse sunt alocate în cadrul Serviciului European pentru Acțiune Externă pentru a întări acestă unitate, după ce statele membre au respins o propunere a Parlamentului European de alocare a unui buget de 800.000 euro anual, informează EuObserver.
Grupul operativ a fost înființat în septembrie 2015 și nu are încă un buget propriu și atrage fonduri din resursele statelor membre și ale UE.
În contextul în care vor fi alegeri în luna martie în Olanda, în luna aprilie în Franța, iar în septembrie alegeri federale în Germani, unitatea anti-propagandă se așteaptă la o creștere a dezinformării din partea Rusiei și a activiștilor pro-ruși din Europa.
De la înființarea sa, Grupul operativ pentru comunicarea strategică a UE a denunțat peste 2.500 de știri false, dar chiar și așa, acestea aduc confuzie publicului și prejudiciază imaginea liderilor politici, profitând de temerile oamenilor, în special pe tema migrației, relevăsursa citată.
Guvernul ceh a lasnsat în acest an propria sa unitate de luptă împotriva știrilor false și acampaniilor de dezinformare. Centrul de Lupta împotriva Terorismului și a Amenințărilor Hibride (CLTAH) și-a început activitatea la 1 ianuarie iar sarcina sa va fi descoperirea și neutralizarea informațiilor false de pe Internet.
Cancelarul Angela Merkel a avertizat în luna noiembrie că Rusia ar putea încerca să influențeze alegerile legislative federale din Germania în urma cărora este desemnat cancelarul, prin intermediul unor atacuri cibernetice sau a unor campanii de dezinformare. Serviciile de informații germane au acuzat în mai multe rânduri serviciile secrete ruse că desfășoară campanii internaționale de atacuri cibernetice în scopul sabotajului și spionajului. În Germania, camera inferioară a parlamentului și partide politice au fost de asemenea vizate. De asemenea, șeful Serviciului Federal de Informații din Germania, Bruno Kahl, a avertizat la rândul său că Rusia ar putea încerca să perturbe alegerile legislative de anul acesta, cu scopul destabilizării politice a celei mai mari economii a Europei.