UE vrea să îi ajute pe agricultorii ucraineni să își pregătească viitoarele recolte în ciuda războiului

  • 22 Martie 2022 09:16
UE vrea să îi ajute pe agricultorii ucraineni să își pregătească viitoarele recolte în ciuda războiului

Uniunea Europeană vrea să îi sprijine pe agricultorii ucraineni să își pregătească viitoarele recolte în ciuda războiului, în special furnizându-le carburant și îngrășământ, oferind în același timp și un ajutor alimentar Ucrainei, a anunțat luni comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, potrivit AFP, citat de AGERPRES.

"Le vom oferi un ajutor agricultorilor ucraineni, care au nevoie de 50.000 de tone de carburant pentru a-și lucra la minimum terenurile și pentru a-și menține producția la niveluri minime de supraviețuire", a explicat comisarul polonez, la finalul unei reuniuni unde miniștrii europeni ai agriculturii și-au dat acordul.

"Tranzitul ajutorului pe teritoriul Poloniei este soluția cea mai eficientă din punct de vedere logistic", iar Varșovia "este pregătită să participe", a adăugat Wojciechowski, subliniind că timpul presează în ceea ce privește însămânțările de primăvară.

Reuniți la Bruxelles, cei 27 de miniștri ai agriculturii din UE au discutat prin videoconferință cu omologul lor ucrainean Roman Leșcenko.

"El a omagiat doi prieteni agricultori uciși sub bombe în timp ce lucrau pe câmp" și a transmis hotărârea fermă a agricultorilor din Ucraina de a-și cultiva terenurile în ciuda invaziei ruse, a spus comisarul european.

"Un moment foarte puternic. El a trebuit să ne părăsească mai repede decât era prevăzut, din cauza unei alerte de bombardamente", a afirmat, vizibil emoționat, și ministrul francez al agriculturii, Julien Denormandie, a cărui țară deține președinția Consiliului UE.

Potrivit acestuia, înainte de a fi întrerupt, ministrul ucrainean a transmis "cereri precise" către UE în legătură cu "ajutorul alimentar" pentru populația din Ucraina, dar și pentru refugiați, sprijinul pentru industria agro-alimentară ucraineană "acolo unde are capacitatea de a funcționa" și, în special, ajutorul pentru agriculturi prin furnizarea de îngrășământ, semințe și combustibil.

"Am convenit cu comisarul să înființăm o organizație pentru a putea răspunde într-un mod eficient acestor cereri", a insistat ministrul francez.

În același timp, Kievul susține că vrea să își continue exporturile agricole, vorbind despre stocuri "în apropiere de Marea Neagră". Bruxellesul a spus că vrea să ajute și pe acest plan, dar fără a detalia soluții concrete, în contextul în care războiul se intensifică în Ucraina.

"Agresorul rus vrea să distrugă toate posibilitățile de producție ale Ucrainei, iar starea stocurilor este greu de evaluat (...) Este foarte clar că scopul său este să înfometeze populația. Trebuie să fim conștienți că înfometarea este folosită ca armă", a spus Janusz Wojciechowski, care a atras atenția că s-ar putea ajunge la o "situație dramatică" dacă agricultorii ucraineni ar înceta să mai producă.

Ucraina este un important producător de grâu și de porumb și este primul exportator din lume de ulei de floarea-soarelui, însă sectorul său agricol a fost puternic lovit de invazia rusă începută la 24 februarie. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:78 %
Vint:3,09 m/s
Fri
20
Sat
21
Sun
18
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău