UE vrea să contracareze "dezinformarea" rusească

  • 10 Februarie 2014 14:38
UE vrea să contracareze

Uniunea Europeană are în vedere unele măsuri pentru a contracara "dezinformarea" rusească și a acorda mai mulți bani pentru Georgia și Republica Moldova, ca reacție la criza din Ucraina.

Potrivit Observatorului european, EUobserver, aceste idei sunt prezentate în două documente interne care urmează a fi discutate astăzi la Bruxelles la reuniunea  miniștrilor de externe ai țărilor membre ale Uniunii Europene. 

Observatorul european menționează că inițiativa Bruxelles-ului survine în contextul în care, din cauza presiunilor Moscovei, în toamna anului trecut, Ucraina a refuzat să semneze Acordul de Asociere la Uniunea Europeană la summit-ul Parteneriatului estic de la Vilnius.

Primul document, intitulat "20 de puncte ale Parteneriatului Estic post-Vilnius" a fost elaborat de către Suedia și semnat de alte 12 state membre ale Uniunii, printre care Germania, Polonia și Marea Britanie. Documentul face apel la Georgia și Republica să semneze până în luna august Acordurile de Asociere la Uniunea Europeană și subliniază, totodată, ambiții mai mici pentru Armenia, Azerbaidjan, Belarus  și chiar Ucraina.

Uniunea Europeană ar trebui să se aștepte la noi provocări de genul blocadei vamale instituite Ucrainei de către Rusia vara trecută, se mai spune în document care prevede și o campanie de informare pentru a răspunde la dezinformare. În context, Bruxelles-ul are în vedere majorarea fluxului constant de vizite la nivel înalt în Republica Moldova și Georgia cu activități specifice care vizează minoritățile naționale.

Al doilea document, elaborat de către Polonia, oferă detalii cu privire la finanțarea europeană destinată țărilor din Parteneriatul Estic. Potrivit documentului, bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020 , ar trebui să prevadă fonduri relativ mai mari pentru Georgia și Republica Moldova. De asemenea se menționează că vor fi ajutoare suplimentare pentru agricultură și dezvoltare rurală.

Nici unul dintre cele două documente nu menționează o perspectivă de extindere a Uniunii Europene, în pofida faptului că recent comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate Stefan Fule a afirmat că doar o promisiune de aderare viitoare poate schimba situația din regiune, potrivit EuObserver.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
-1,76
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:2,57 m/s
Thu
0
Fri
2
Sat
-0
Sun
-1
Mon
-3
Arhivă Radio Chișinău