UE vrea extinderea contractelor prin care se plătește producătorilor un preț fix pentru electricitatea lor

  • 07 Martie 2023 15:46
UE vrea extinderea contractelor prin care se plătește producătorilor un preț fix pentru electricitatea lor

Uniunea Europeană urmează să propună reglementări pentru sprijinirea extinderii contractelor prin care se plătește producătorilor un preț fix pentru electricitatea lor, într-o încercare de a-i proteja pe consumatori de volatilitatea de pe piața energiei, transmite Agerpres.

Propunerea Comisiei Europene de "îmbunătățire" a pieței energiei blocului comunitar prevede utilizarea "contractelor pentru diferență" (CfD) pentru sprijinirea noilor investiții în energie eoliană, solară, geotermală, hidro și nucleară în UE.

CfD este un tip de contract care oferă producătorilor un preț fix pentru electricitatea lor, indiferent de prețul tranzacționat de pe piețele de electricitate. Obiectivul este de a furniza estimări stabile privind veniturile și de a-i ajuta pe consumatori, făcând facturile la energie mai puțin volatile.

În ianuarie, Comisia Europeană anunța că viitoarele propuneri UE privind reformarea pieței de electricitate a blocului comunitar vor încerca să facă facturile de energie ale consumatorilor mai puțin legate de fluctuațiile pe termen scurt ale prețurilor la combustibilii fosili.

Analiștii spun că prin reformarea pieței de electricitate Executivul comunitar vrea să evite repetarea situației de anul trecut, când reducerea aprovizionării cu gaze rusești a dus la un nivel record al prețurilor la electricitate în Europa, majorând facturile consumatorilor și forțând închiderea unor industrii.

Într-o consultare publică lansată în ianuarie, Comisia Europeană a prezentat numeroase opțiuni de revizuire a modului în care centralele electrice când electricitate, ca parte a reformei care va fi propusă în martie.

„Trebuie să proiectăm o piață a electricității viabilă în viitor, care să permită livrarea beneficiilor unei energii curate tuturor", a declarat comisarul european pentru Energie, Kadri Simson.


Propunerile vizează extinderea folosirii în Europa a contractelor pe termen lung care furnizează centralelor electrice un preț fix pentru electricitatea lor - "contracte pentru diferență" (CfD) și "contracte de achiziție de energie electrică" (PPA). Extinderea acestor tipuri de contracte ar crea o zonă tampon între consumatori și prețurile volatile în tranzacțiile pe termen scurt de pe piețele energiei, și ar avea ca rezultat un nivel mai stabil al facturilor de energie pentru gospodării și companii, consideră Comisia Europeană.

La acest rezultat s-ar putea ajunge prin mai multe licitații publice pentru energie regenerabilă, care include PPA, sau garanții de la stat pentru credite, în vederea sprijinirii firmelor care semnează pentru contractele de achiziție de energie electrică.

Schimbări mai radicale, cum ar fi solicitarea ca toate noile centrale electrice care primesc sprijin de la stat să semneze "contracte pentru diferență", ar fi de asemenea o posibilitate. O altă opțiunea vizează posibilitatea ca guvernele naționale să impună CfD la anumite centrale electrice, deși s-ar putea înregistra unele riscuri, avertizează Executivul comunitar.

"O astfel de modificare ar reprezenta un risc la adresa investițiilor necesare în acest tip de generare a electricității, ar putea majora costurile investiției, deci ar putea fi contraproductivă", consideră Comisia Europeană. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău