UE vrea explicații de la Pfizer cu privire la întârzierile în livrarea vaccinurilor

  • 22 Ianuarie 2021 15:44
UE vrea explicații de la Pfizer cu privire la întârzierile în livrarea vaccinurilor

Comisia Europeană va solicita explicații de la grupul farmaceutic Pfizer pentru noile întârzieri ce vor apărea săptămâna viitoare în livrarea de vaccinuri COVID-19 pentru țările membre ale Uniunii Europene, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Executivului comunitar, transmite Reuters, preluat de Agerpres.


"Vom solicita lămuriri din partea companiei", a spus purtătorul de cuvânt într-o conferință de presă, după ce a fost întrebat despre noi întârzieri în livrarea de vaccinuri COVID-19 pentru țările UE în săptămâna următoare.

Anterior, însă, atât Pfizer cât și Comisia Europeană au anunțat că nu vor mai fi întârzieri în cursul săptămânii următoare, după ce în cursul acestei săptămâni Pfizer a redus, la jumătate, volumul de vaccinuri COVID-19 pe care le va livra unor state membre ale Uniunii Europene, inclusiv către România.

România a primit doar 50% din volumul programat pentru săptămâna aceasta, cealaltă jumătate urmând să fie alocată gradual până la finalul lui martie, iar livrările vor reveni la normal începând de săptămâna viitoare, a declarat Andrei Baciu, secretar de stat la Ministerul Sănătății.

Situația este similară în Polonia, țară care luni a primit doar 176.000 de doze, adică aproape jumătate din ceea ce așteptau autoritățile de la Varșovia. Guvernul ceh se pregătește pentru o reducere a livrărilor care să se întindă pe mai multe săptămâni, astfel că a decis să încetinească programul de vaccinare tocmai când a început să administreze și doza de rapel.

Până acum, Comisia Europeană a comandat un număr de 600 de milioane de doze din vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de Pfizer și BioNTech, adică un număr suficient pentru a vaccina două treimi din populația blocului comunitar pe baza unui regim de două doze.

Deși UE a semnat acorduri de furnizare cu mai multe companii care urmează să îi furnizeze aproape două milioane de doze, doar vaccinurile Pfizer-BioNTech și Moderna au fost aprobate până acum de Autoritatea europeană de reglementare din domeniul medicamentelor. EMA examinează în prezent documentația pentru vaccinul AstraZeneca/Oxford și a anunțat că o decizie privind acordarea Autorizației de Comercializare Condiționată (CMA) în UE ar putea fi luată la reuniunea din 29 ianuarie a Comitetului pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău