UE va valorifica energia eoliană pentru „a se elibera de combustibilii fosili” din Rusia
-
31 August 2022 14:00
Uniunea Europeană va valorifica energia eoliană pentru ”a se elibera de combustibilii fosili” din Rusia și pentru a deveni ”neutră din punct de vedere climatic”, a fost anunțul lansat de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul Summitului privind securitatea energetică de la Marea Baltică, ce a avut loc în Danemarca.
„Cred că reuniunea la nivel înalt a liderilor de la Marea Baltică arată că în Europa bate un vânt al schimbării. Vom struni puterea vântului pentru a ne elibera de combustibilii fosili din Rusia și pentru a deveni neutri din punct de vedere climatic. Iar energia eoliană Cu obiectivele stabilite astăzi, energia eoliană offshore din Marea Baltică va acoperi consumul de energie a aproximativ șase milioane de gospodării până în 2030. Aceasta este mai mult decât numărul de gospodării din Danemarca, Lituania, Letonia și Estonia la un loc. Acest lucru este uimitor. Și putem face mult mai mult. Acum avem nevoie de cooperare regională pentru a realiza întregul potențial al energiei eoliene offshore în Europa”, a subliniat von der Leyen în declarația sa.
De altfel, ”Comisia Europeană sprijină cu fermitate inițiativele de cooperare regională – cum ar fi aceasta”, transmite caleaeuropeana.ro.
Astfel că, Ursula von der Leyen a anunțat că UE ”pune la dispoziție 5,6 miliarde de euro din NextGenerationEU pentru dezvoltarea energiei eoliene offshore și terestre în Europa”.
„Încurajez statele membre să colaboreze în vederea utilizării acestor fonduri. Proiectele transfrontaliere sunt foarte importante. Dorim să acordăm prioritate proiectelor hibride, care leagă parcurile eoliene offshore de mai multe state membre. Deoarece proiectele hibride vor economisi spațiu, ele vor economisi bani – pot reduce până la 10% din costurile proiectelor. Și, într-adevăr, un exemplu excelent, dragă Kaja, este proiectul eolian offshore ELWIND. Și mă bucur foarte mult că astăzi am putut selecta ELWIND ca fiind un proiect transfrontalier important – PCI. Pentru că acest lucru îl face eligibil pentru finanțarea UE în cadrul mecanismului Conectarea Europei, ceea ce reprezintă o veste bună”, a mai spus oficialul european, făcând trimitere la proiectul realizat de Estonia și Letonia.
O altă dovadă a sprijinului oferit de Comisia Europeană pentru aceste proiecte o reprezintă ”accelerarea procesului de autorizare”, care durează ”între șase și nouă ani”.
„Știm că acesta este mult prea lung – durează mulți, mulți ani, între șase și nouă ani. În planul REPowerEU, există o propunere de accelerare a acestui proces de autorizare. Încurajez statele membre să aprobe propunerea și să o pună în aplicare. Atunci am putea garanta că procesul de autorizare durează mai puțin de un an”, a dat asigurări președinta instituției executive europene.
Aceasta a mai punctat că ”adevăratul generator de creștere a prețurilor la electricitate este gazul, gazul rusesc”, folosit de ”Putin drept armă”.
„Dacă vă uitați la prețul energiei electrice, 94% din prețul energiei electrice este compus din alte lucruri, în principal gaz, decât ETS. ETS reprezintă doar 6%. Sau dacă vă uitați la evoluția prețului: Comparativ cu anul trecut, ETS a crescut cu 58%, în principal pentru că se folosește mai mult cărbune, dar gazul a crescut cu 580% – de zece ori. Prin urmare, ar trebui să ne ocupăm cu adevărat de factorul care determină această creștere a prețului energiei electrice. Acesta este lucrul pe care trebuie să îl abordăm. Și cred că politica climatică este o politică de securitate, deoarece, dacă investim în surse regenerabile, acestea sunt produse acasă, sunt curate, sunt mai ieftine și ne fac independenți”, a explicat Ursula von der Leyen.
De altfel, președinta Comisiei Europene a făcut publică informația potrivit căreia instituția pe care o prezidează lucrează la o ”procedură de urgență și la reformarea structurală a pieței energiei electrice”.
„Creșterea vertiginoasă a prețurilor la electricitate scoate acum la iveală, din diferite motive, limitările actualei arhitecturi a pieței de electricitate. Piața a fost dezvoltată în circumstanțe complet diferite și pentru scopuri complet diferite (…) Avem nevoie de un nou model de piață a electricității care să funcționeze cu adevărat și să restabilească echilibrul”, a declarat von der Leyen în cadrul discursului susținut luni la Bled Strategic Forum din Slovenia.
Comisia Europeană a propus deja măsuri pentru a oferi un răspuns la situația dificilă și la perturbările cauzate pe piața mondială a energiei de invadarea Ucrainei de către Rusia.