UE ar putea tăia din finanțarea țărilor ex-comuniste dacă guvernele nu vor asigura independența justiției și a statului de drept
-
02 Mai 2018 13:35
Proiectul viitorului cadru financiar un nou mecanism de a penaliza țările - mai ales cele foste comuniste - ale căror guverne încalcă regulile UE privind asigurarea independenței sistemului judiciar și statul de drept. Statele respective ar putea fi supuse unei tăieri a finanțărilor de la bugetul comunitar.
Potrivit Agerpres, membrii Comisiei Europene s-au reunit miercuri pentru a conveni proiectul viitorului cadru financiar multianual 2021-2027 care este de așteptat să dea naștere unor dezbateri intense între statele membre ale Uniunii Europene în legătură cu modalitățile de finanțare a deficitului financiar cauzat de ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar, transmite Reuters.
Un proiect de buget intrat în posesia Reuters a confirmat planurile de sporire a fondurilor alocate cercetării și tehnologiei digitale, stabilității zonei euro, compensării zonei euro și, în special, apărării comune și pazei frontierelor.
De asemenea, este introdus un nou mecanism de a penaliza țările - mai ales cele foste comuniste - ale căror guverne încalcă regulile UE privind asigurarea independenței sistemului judiciar și statul de drept. Statele respective ar putea fi supuse unei tăieri a finanțărilor de la bugetul comunitar.
''Un buget pentru o Europă care protejează, consolidează și apără'', a menționat Comisia Europeană în proiectul său de buget multianual, solicitându-le celor 27 de state care vor rămâne în UE să acopere un deficit de cel puțin 10 miliarde de euro anual, cauzat de Brexit, începând din anul 2020.
Unii dintre cei mai bogați contributori la bugetul UE, precum Olanda și Suedia, au anunțat deja că nu vor plăti mai mult pentru a acoperi deficitul cauzat de Brexit.
Germania și Franța au declarat că sunt dispuse să-și suplimenteze contribuțiile la bugetul UE în măsura în care cele două țări sunt de acord cu obiectivele acestuia.
Menționăm că UE a impus mai multe condiționalități autorităților de la Chișinău pentru a primi asistența financiară de 100 milioane de euro, care se referă la asigurarea independenței sistemului judecătoresc, contracararea corupției și reformarea mai multor instituții.