UE va sancționa eludarea măsurilor restrictive adoptate împotriva Rusiei

  • 28 Noiembrie 2022 18:15
UE va sancționa eludarea măsurilor restrictive adoptate împotriva Rusiei

Uniunea Europeană are dreptul de a sancționa eludarea măsurilor restrictive adoptate împotriva Rusiei pentru a garanta punerea în aplicare a acestora, a anunțat președinția cehă a Consiliului UE, relatează Agerpres.

Guvernele europene au adoptat "în unanimitate" decizia de a considera "o infracțiune" încălcarea sancțiunilor europene, se arată într-un comunicat al președinției UE.

Concret, această decizie va face posibilă sancționarea țărilor terțe și a cetățenilor acestora sau a entităților lor vinovate de eludarea sancțiunilor adoptate de UE împotriva Rusiei.

"UE a răspuns cu hotărâre la războiul neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei. A adoptat un număr fără precedent de sancțiuni pentru a viza economia Rusiei și a contracara capacitatea acesteia de a continua această agresiune", a declarat ministrul ceh al Justiției, Pavel Blazek.

"Pentru a avea succes, punerea lor în aplicare necesită un efort comun, iar decizia de astăzi este un instrument esențial pentru a garanta că orice încercare de eludare a acestor măsuri va fi oprită", a adăugat el.

Europenii au adoptat opt serii de sancțiuni, în special oprirea achizițiilor lor de petrol și cărbune, pentru a priva Moscova de sursele sale de finanțare pentru războiul din Ucraina.

Turcia este acuzată în mod constant că a eludat sancțiunile europene și că a creat o rută ocolitoare pentru a transporta petrolul rusesc către țările UE, în pofida embargoului european.

"Includerea încălcării măsurilor restrictive în lista 'infracțiunilor' este primul dintre cei doi pași care vizează asigurarea unui grad similar de aplicare a sancțiunilor în întreaga UE și descurajarea încercărilor de eludare sau încălcare a măsurilor UE", a subliniat comunicatul președinției cehe.

Al doilea pas este adoptarea unei legislații care să definească infracțiunile și sancțiunile care trebuie aplicate în cazul încălcării sancțiunilor europene, întrucât statele membre au în prezent definiții diferite cu privire la ceea ce constituie o încălcare a măsurilor restrictive.

Comisia Europeană urmează să prezinte o propunere la sfârșitul săptămânii, cu obiectivul de a "acționa rapid" pentru a contracara eludarea sancțiunilor, a indicat o sursă europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
-1,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
2
Sun
1
Mon
0
Tue
1
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău