UE va ridica la peste 3 miliarde de euro sprijinul său militar pentru Ucraina (Borrell)

  • 13 Octombrie 2022 19:10
UE va ridica la peste 3 miliarde de euro sprijinul său militar pentru Ucraina (Borrell)

UE va aproba săptămâna viitoare o nouă finanțare care va ridica la "peste 3 miliarde" de euro sprijinul său militar pentru Ucraina de la începutul conflictului, a anunțat joi șeful diplomației europene, Josep Borrell, relatează AFP.

"Vin să-i informez pe membrii NATO că vom aproba, sper eu lunea viitoare la Luxemburg, o nouă tranșă din sprijinul nostru militar pentru forțele armate ucrainene", a declarat Borrell la sosirea sa la sediul Alianței.

În total, UE va aloca astfel "peste 3 miliarde de dolari de resurse de la Facilitatea europeană de susținere a păcii", a adăugat el înainte de o reuniune cu miniștrii apărării din cele 30 de state membre.

De la începutul ofensivei ruse în Ucraina, europenii au alocat deja 2,5 miliarde de euro din suma de 5,7 miliarde de euro din fondul creat în afara bugetului european pentru a finanța livrările de armament către Ucraina. Noua tranșă va fi de 500 de milioane, susține o sursă europeană citată de France Presse.

Miniștrii de externe din UE se reunesc luni la Luxemburg pentru a aproba această nouă finanțare și a lansa o importantă misiune militară pentru a ajuta trupele ucrainene să înfrunte forțele de invazie rusești.

Noua misiune militară va fi de asemenea finanțată din Facilitatea europeană de susținere a păcii. Ea ar urma să permită formarea "inițială" a 15.000 de militari ucraineni, potrivit unor surse diplomatice, transmite Agerpres.

Acordul politic la care au ajuns miercuri ambasadorii UE la Bruxelles prevede un cartier general pentru misiune și centre de formare în fiecare stat membru care va participa. Polonia și Germania și-au anunțat deja disponiblitatea de a găzdui cartierul general.

Potrivit anturajului ministrului apărării francez, Sébastien Lecornu, Franța va participa și ea la formarea militarilor.

Membrii NATO s-au angajat să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă care necesită mai multe luni de formare pentru utilizare.

Regatul Unit, care nu mai face parte din UE, antrenează deja de mai multe luni militari ucraineni pe teritoriul său.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău