UE va propune o nouă metodologie a procesului de extindere

  • 11 Decembrie 2019 09:55
UE va propune o nouă metodologie a procesului de extindere

Uniunea Europeană a anunțat marți seară că în luna ianuarie va propune o nouă procedură pentru acceptarea de noi membri, răspunzând astfel opoziției exprimate de Franța față de lansarea negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord, transmite dpa, citată de AGERPRES.

Metodologia revizuită pentru tratativele de extindere urmează să facă negocierile de aderare mai ''credibile și predictibile pentru toate părțile'', a declarat comisarul european pentru vecinătate și extindere Oliver Varhelyi.

La finalul Conferinței interguvernamentale de aderare UE-Serbia, desfășurată la Bruxelles, Varhelyi a subliniat că politica de extindere și integrarea Balcanilor Occidentali în UE constituie ''un obiectiv strategic important pentru UE și statele membre''.

El a adăugat că noul proces de reformă a extinderii UE va garanta că ''dacă o parte își respectă obligațiile, atunci și cealaltă trebuie să facă la fel''.

Anunțul intervine după ce în octombrie Franța - susținută de Danemarca și Olanda - a blocat lansarea negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord.

Parisul, Copenhaga și Haga susțin că cele două țări au nevoie de reforme suplimentare în administrație și în sistemul de justiție.

Opoziția Franței a înfuriat guvernul pro-occidental de la Skopje, care a schimbat numele țării din Macedonia în Macedonia de Nord pentru a elimina obiecțiile formulate de Grecia, ce are în componență o provincie istorică numită Macedonia.

În luna noiembrie, Parisul a declarat că este nevoie de o reformă a procesului de extindere a UE și că blocul comunitar ar trebui să se concentreze pe rezolvarea propriilor probleme înainte de a lua în considerare acceptarea de noi membri.

În prezent, procesul de aderare presupune negocierea a 35 de capitole, prin care statul candidat respectiv trebuie să-și alinieze legislația la cea a Uniunii Europene. Capitolele pot fi negociate simultan, dar acordul de aderare poate fi convenit numai după încheierea tuturor capitolelor de negociere.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău