UE va prezenta al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Ce se întâmplă cu embargoul asupra petrolului

  • 25 Aprilie 2022 12:50
UE va prezenta al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Ce se întâmplă cu embargoul asupra petrolului

Bruxelles-ul va prezenta în curând un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva președintelui rus Vladimir Putin, care ar include ”o anumită formă” de embargo asupra petrolului, după ce Uniunea Europeană (UE) a fost presată să priveze Moscova de veniturile profitabile rezultate din energie, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, pentru The Times.

”Lucrăm la un al șaselea pachet de sancțiuni și una dintre problemele pe care le luăm în considerare este o formă de embargo asupra petrolului. Când impunem sancțiuni, trebuie să facem acest lucru într-un mod care să maximizeze presiunea asupra Rusiei, minimizând în același timp daunele colaterale asupra noastră”, a spus Dombrovskis, potrivit News.ro.

Dombrovskis a precizat că detaliile precise ale sancțiunilor care vizează petrolul nu au fost încă convenite, dar ar putea include o eliminare treptată a petrolului rusesc sau impunerea de taxe la export dincolo de un anumit plafon de preț.

”Vor fi câteva nuanțe, iar munca este în desfășurare”, a adăugat Dombrovskis, fostul premier al Letoniei.

Oficialii UE au spus că noile sancțiuni ar putea fi prezentate atunci când toate țările vor ajunge la un consens. Sancțiunile vor necesita sprijinul unanim din partea celor 27 de state membre ale blocului și ar putea fi convenite până luna viitoare, a mai spus el.

Bruxelles-ul ia în considerare, de asemenea, măsuri pentru a elimina cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, din sistemul de plăți Swift, a adăugat vicepreședintele Comisiei. Oficialii au recunoscut că orice astfel de schemă ar avea nevoie de acordul unor state precum China și India, care nu s-au alăturat sancțiunilor occidentale.

Dombrovskis a subliniat că UE a luat legătura cu India și China, dar nu a fost luată o decizie cu privire la taxele vamale internaționale. ”Ar fi nevoie să construim o coaliție cât mai largă posibil”, a continuat el.

Dilemele europenilor

Una dintre dilemele de care s-au lovit țările occidentale este că sancțiunile suplimentare aplicate petrolului ar conduce la creșterea prețului mărfii, ar afecta economia Europei și ar crește veniturile Moscovei. Spre deosebire de gaze naturale, care sunt vândute prin anumite conducte care nu pot fi deviate cu ușurință, Rusia este capabilă să vândă petrol oricăror clienți care îl doresc.

Economia Europei, condusă de Germania și Italia, este expusă unei creșteri a prețurilor la gaze naturale și petrol. O interdicție totală a energiei ar elimina 3% din PIB-ul zonei euro anul viitor, potrivit Fondului Monetar Internațional.

După presiunile inițiale ale SUA de a impune o interdicție la scară largă, Janet Yellen, secretarul trezorerie SUA, și-a schimbat poziția în ultimele zile. Creșterile suplimentare ale prețului petrolului se vor adăuga presiunilor inflaționiste globale, a avertizat ea.

În absența sancțiunilor, UE se pregătește să renunțe integral la energia rusă în următorii ani. Continentul european riscă o iarnă în care energia va fi raționalizată în cazul în care aprovizionările asigurate de Moscova vor fi diferite de nivelurile actuale, au avertizat economiștii.

”Trebuie să luăm decizii informate cu privire la cum și ce fel de sancțiuni impunem”, a conchis vicepreședintele executiv al Comisiei Europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău