UE va permite achizițiile comune de gaze naturale

  • 15 Decembrie 2021 15:44
UE va permite achizițiile comune de gaze naturale

Comisia Europeană a propus miercuri un set de reguli care permit statelor membre UE să cumpere în comun rezerve strategice de gaze naturale, în conformitate cu un plan care prevede de asemenea consolidarea stocării de gaze naturale și adăugarea mai multor gaze cu emisii reduse de carbon în rețea, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Mai multe state membre, precum Spania, Grecia și România, au făcut un apel pentru achizițiile la comun de gaze naturale, o măsură care potrivit acestor stat va ajuta la consolidarea livrărilor. În ultimele luni prețul gazelor naturale a atins maxime istorice, stimulate de factori precum cererea ridicată și exporturile sub așteptări ale Rusiei.

Executivul comunitar a răspuns printr-o propunere care vizează un sistem în cadrul căruia operatorii de sistem vor putea achiziționa, în comun, stocuri strategice de gaze naturale, care ar putea fi utilizate într-o situație de urgență în care există un deficit sever. Participarea la acest sistem se va face pe bază voluntară și în prima fază țările vor trebui să notifice Comisia Europeană, comunicând detalii precum volumele de gaze ce vor fi cumpărate, procedurile operaționale pentru a activa stocurile într-o situație de urgență precum și costurile și beneficiile preconizate.

De asemenea, în conformitate cu propunerea Comisiei, țările UE vor trebui să includă depozitele în evaluarea lor regională a riscurilor la adresa aprovizionării cu gaze, inclusiv aspectele care au legătură cu infrastructura de stocare deținută de firme din străinătate. În situația în care identifică riscuri, țările ar trebui să ia în considerare măsuri precum obligarea operatorilor de sistem să cumpere stocuri strategice.

Vicepremierul spaniol, Teresa Ribera, a declarat marți în fața jurnaliștilor că achizițiile la comun mai degrabă decât achizițiile individuale ar ajuta la obținerea unor condiții mai favorabile pe piețele globale de gaze. În schimb, oficiali din alte state membre UE au spus că nu se așteaptă ca țările lor să ia parte la o astfel de schemă.

Propunerea Executivului comunitar nu va intra în vigoare la timp pentru a combate creșterea prețurilor din iarna aceasta, în condițiile în care urmează mai multe luni de negocieri cu Parlamentul European și statele membre, care trebuie și ele să aprobe regulile propuse de Comisie, deși au opinii opuse cu privire la rolul gazelor naturale în tranziția energetică.

Propunerea Comisiei ar necesita ca acordurile pe termen lung de aprovizionare cu gaze naturale ale țărilor membre să se încheie până în 2050, data la care UE a promis că își va reduce la zero emisiile de gaze cu efect de seră. În prezent, gazele naturale asigură aproximativ un sfert din energia blocului comunitar iar 90% din gazele naturale consumate în UE sunt importate. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Wed
25
Thu
23
Fri
21
Sat
25
Sun
26
Arhivă Radio Chișinău