UE va investiga ajutoarele de stat acordate de Ungaria pentru o uzină Samsung

  • 14 Octombrie 2019 16:13
UE va investiga ajutoarele de stat acordate de Ungaria pentru o uzină Samsung

Comisia Europeană a demarat luni o investigație amănunțită pentru a vedea dacă planurile Ungariei de a acorda ajutoare de stat în valoare de 108 milioane de euro grupului sud-coreean Samsung SDI, astfel încât acesta să investească în extinderea producției de celule pentru baterii electrice la uzina sa de la Göd (Ungaria), respectă normele comunitare referitoare la acordarea de ajutoare de stat, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Executivul comunitar a subliniat că are îndoieli că ajutoarele acordate de statul ungar respectă criteriile relevante, respectiv dacă decizia Samsung SDI de a investi în Ungaria a fost declanșată direct de ajutorul oferit de statul ungar sau ar fi fost întreprinsă chiar și în absența suportului public și dacă ajutoarele de stat vor contribui la dezvoltarea regională. De asemenea, Comisia este îngrijorată că ajutoarele de stat ar putea duce la mutarea unor locuri de muncă din alte state membre în Ungaria.

"Investițiile publice sunt importante pentru a stimula creșterea economică în regiunile dezavantajate din Europa. Însă sprijinul public ar trebui acordat numai dacă este necesar pentru a declanșa investiții private într-o regiune dezavantajată. Altfel, poate oferi beneficiarului un avantaj incorect față de competitorii săi, pe seama contribuabililor", a declarat comisarul european pentru Competiție, Margrethe Vestager.

Grupul sud-coreean Samsung SDI este unul din principalii jucători de pe piața bateriilor litiu-ion. Compania a decis să investească 1,2 miliarde euro pentru a extinde capacitatea de producție la uzina sa de la Göd (Ungaria). Lucrările de extindere au început în luna decembrie 2017 iar în anul 2018 Ungaria a înștiințat Comisia Europeană că intenționează să acorde un grant de 108 milioane euro din fondurile publice pentru acest proiect.

Comisia va investiga amănunțit pentru a stabili dacă îngrijorările sale inițiale se confirmă. Executivul comunitar precizează vă demararea unei investigații nu prejudiciază în niciun fel rezultatul investigației. 

Sursa:AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău