UE va încerca să majoreze importurile de gaze naturale lichefiate până în 2023

  • 02 Mai 2019 13:20
UE va încerca să majoreze importurile de gaze naturale lichefiate până în 2023

Uniunea Europeană va încerca să își majoreze importurile de gaze natural lichefiate (GNL) din SUA până la opt miliarde metri cubi pe an în 2023, mai mult decât dublu comparativ cu nivelul din 2018, a anunțat joi Comisia Europeană, informează Reuters, potrivit Agerpres.

În luna iulie 2018, președintele SUA, Donald Trump, a convenit cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, să nu impună tarife vamale suplimentare pentru autoturismele din UE, în condițiile în care cele două părți încearcă să își îmbunătățească relațiile economice, inclusiv prin creșterea importurilor de GNL din SUA.

Datele publicate joi de Comisia Europeană arată că în cele nouă luni care au trecut de la acordul din luna iulie 2018, importurile Uniunii Europene de gaze natural lichefiate din SUA au crescut cu 272% în ritm anual până la 10,4 miliarde metri cubi. Și mai important, în luna martie 2019 aceste importuri au atins valoarea record de 1,4 miliarde metri cubi.

"Uniunea Europeană este gata să faciliteze mai multe importuri de gaze naturale lichefiate din SUA, dacă condițiile de piață sunt adecvate iar prețurile sunt competitive", a informat executivul comunitar.

Importurile de gaze ale Europei sunt preconizate să crească în următorii de ani pe măsură ce producția internă va scădea iar cererea de gaze este prognozată să crească în condițiile în care gazele naturale vor rămâne o parte importantă a mixului energetic al UE, mai ales având în vedere tranziția spre surse mai curate de energie.

Uniunea Europeană dispune de capacități de import de gaze naturale lichefiate și având în vedere importanța lor strategică actualele capacități sunt extinse și sunt construite noi capacități. Recent a fost semnat un acord între guvernul polonez și firma Polskie LNG pentru extinderea terminalului de la Swinoujscie. UE a investit deja 128 milioane de euro în acest terminal, sumă care se adaugă celor 224 milioane de euro investite în precedenta perioadă de finanțare. De asemenea, în luna ianuarie a acestui an a fost luată decizia finală de investiții în terminalul GNL de pe insula Krk din Croația. UE a contribuit cu o sumă totală de 124 milioane euro la acest proiect. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău