UE va impune sancțiuni economice împotriva armatei din Myanmar

  • 01 Martie 2021 08:45
UE va impune sancțiuni economice împotriva armatei din Myanmar

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a condamnat, duminică, represiunea soldată cu morți din Myanmar și a confirmat impunerea de sancțiuni, informează AFP, citat de Agerpres.

"Violența nu va conferi legitimitate răsturnării ilegale a guvernului ales democratic", a avertizat Borrell într-un comunicat de presă.

"Trăgând asupra cetățenilor neînarmați, forțele de securitate au făcut dovada unui dispreț flagrant față de dreptul internațional și trebuie trase la răspundere", scrie șeful diplomației europene.

ONU a anunțat că deține "informații credibile" conform cărora cel puțin 18 persoane au fost ucise duminică în represiunea violentă a protestelor împotriva loviturii de stat din Myanmar.

"Autoritățile militare trebuie să înceteze imediat să utilizeze forța împotriva civililor și să permită populației să își exprime dreptul la libertatea de exprimare și de întrunire", a insistat Josep Borrell.

"Uniunea Europeană va lua în curând măsuri ca răspuns la aceste evoluții ", a adăugat înaltul oficial european.

Sancțiuni împotriva celor responsabili de lovitura de stat militară și interesele lor economice

Luni, miniștrii de externe din statele membre ale UE au decis impunerea de sancțiuni țintite împotriva intereselor economice și financiare ale armatei birmaneze.

"În această țară, ei sunt antreprenori și dețin părți din economie", a explicat Josep Borrell la o conferință de presă după reuniunea de luni. Aceste sancțiuni urmează să fie finalizate în următoarele zile și vor intra în vigoare odată cu publicarea lor în Jurnalul Oficial al UE.

Consiliul de Afaceri Externe - ce grupează miniștrii de externe din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene -, reunit luni la Bruxelles, a adoptat o declarație comună în care afirmă că "UE este pregătită să adopte măsuri restrictive vizând responsabili direcți de lovitura de stat militară și interesele lor economice".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău