UE va extinde luni sancțiunile împotriva Republicii Belarus, anunță Josep Borrell

  • 14 Noiembrie 2021 13:01
UE va extinde luni sancțiunile împotriva Republicii Belarus, anunță Josep Borrell

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene vor extinde luni sancțiunile împotriva Republicii Belarus pentru a include companiile aeriene și agențiile de voiaj bănuite a fi implicate în aducerea migranților la frontiera cu blocul comunitar, a declarat duminică șeful diplomației europene, Josep Borrell, transmite Reuters, citat de AGERPRES.

UE a acuzat Belarusul că încurajează migranții să vină pe teritoriul său și împinge apoi mii dintre ei să treacă în Polonia și alte state vecine din UE ca răzbunare pentru sancțiunile impuse deja Minskului.

Doi diplomați au declarat joi că UE ia în considerare să impună sancțiuni asupra principalului aeroport din Belarus în încercarea de a îngreuna posibilitatea companiilor aeriene de a transporta migranți.

Miniștrii de externe ai blocului comunitar urmează să se întâlnească luni la Bruxelles.

"Vom da undă verde extinderii cadrului legal al sancțiunilor noastre împotriva Belarusului, astfel încât să poată fi aplicat tuturor celor care participă la introducerea ilegală de migranți în această țară", a declarat Borrell pentru publicația franceză Le Journal du Dimanche.

El a adăugat că directorii companiilor aeriene și ai agențiilor de turism ar putea fi vizați de interdicții de călătorie și de înghețarea activelor în Uniunea Europeană. Totodată, aproximativ 30 de oficialități guvernamentale din Belarus bănuite de implicare în această criză a migranților ar putea fi la rândul lor vizate de sancțiuni, spuse Borrell.

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko, deja sub incidența sancțiunilor internaționale pentru reprimarea unor proteste, a amenințat să contracareze orice fel de noi măsuri, inclusiv prin oprirea tranzitului de gaze naturale prin Belarus către Europa. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:0,51 m/s
Fri
15
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău