UE va discuta despre presupusa implicare a Rusiei în explozia din 2014 de la un depozit de arme din Cehia

  • 18 Aprilie 2021 15:15
UE va discuta despre presupusa implicare a Rusiei în explozia din 2014 de la un depozit de arme din Cehia

Republica Cehă a anunțat duminică faptul că i-a informat pe aliații săi din NATO și Uniunea Europeană despre presupusa implicare a Rusiei într-o explozie din 2014 la un depozit de arme de pe teritoriul său, iar chestiunea va fi discutată la o reuniune de luni a miniștrilor de externe din UE, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

De partea cealaltă, Vladimir Dzhabarov, prim-vicepreședinte al Comisiei de afaceri externe a camerei superioare a Parlamentului rus, a spus sâmbătă, conform agenției ruse de presă Interfax, că acuzațiile aduse de Praga sunt absurde și că răspunsul Rusiei ar trebuie să fie unul pe măsură.

Expulzările și acuzațiile survin într-un moment extrem de tensionat între Rusia și Occident și au dus la cea mai mare dispută dintre Cehia și Rusia de după 1989 și căderea comunismului, când Praga s-a aflat sub dominația Moscovei timp de decenii.

Duminică, executivul european a confirmat un comentariu făcut pe Twitter de ministrul ceh de externe în exercițiu, Jan Hamacek, potrivit căruia disputa va fi abordată în cadrul reuniunii virtuale de luni a miniștrilor de externe din UE, programată înainte de noile evoluții.

Separat, poliția cehă a anunțat că este în căutarea a doi bărbați, în legătură cu o activitate criminală gravă, care aveau pașapoarte rusești pe numele de Aleksandr Petrov și Ruslan Boșirov și că aceștia s-au aflat în Cehia în zilele de dinaintea exploziei din 2014.

Aceste nume sunt aceleași cu cele folosite de cele două persoane, ofițeri ai serviciului militar de informații rus (GRU), suspectate de implicare în tentativa de otrăvire în 2018 a fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia cu agentul neurotoxic din epoca sovietică Noviciok, în orașul britanic Salisbury. Rusia a negat orice implicare.

Statele Unite și Marea Britanie și-au exprimat pe deplin solidaritatea cu Cehia în disputa cu Rusia.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău