UE va da în judecată Londra, dacă va încerca să evite “nota de plată” pentru Brexit

  • 21 Martie 2017 16:45
UE va da în judecată Londra, dacă va încerca să evite “nota de plată” pentru Brexit

UE va da în judecată Mare Britanie la Curtea Europeană de Justiție, dacă Regatul Unit va încerca să evite achitarea “notei de plată” de circa 50 de miliarde de lire sterline pentru Brexit, arată un proiect de plan de negociere obținut de un ziar olandez, relatează The Independent.

Potrivit proiectului, blocul comunitar amenință cu o luptă îndelungată în justiție, pentru a recupera banii pe care i consideră datorii restante după cei 43 de ani în care regatul Unit a făcut parte din UE.

“În acest caz: Ne vedem la Haga (sediul Curții Europene de Justiție – n.r.)!”, a declarat un oficial UE în replică la amenințarea premierului Theresa May de a ieși din UE fără nici un acord și fără să plătească nimic, scrie news.ro.

Amenințarea vine pe fondul presiunilor tot mai mari exercitate asupra lui May de unii parlamentari conservatori, care i-au cerut să scoată pur și simplu țara din Uniune fără nici un acord, în loc să accepte o factură atât de mare.

Avocații Guvernului au sprijinit un raport al unei comisii a Camerei Lorzilor, potrivit căreia Londra ar putea să plece fără să plătească, dacă acceptă să nu beneficieze de nici un acord cu UE.

Luni, ambasadorul britanic la UE, Sir Tim Barrow, a avertizat că Bruxelles-ul are încredere în “alte opinii legale” care au oferit concluzii complet diferite.

O luptă îndelungată în instanță ar putea submina tentativele de a ajunge la un acord comercial nou cu UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:1,03 m/s
Fri
20
Sat
14
Sun
12
Mon
12
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău