UE va avansa fără țările care blochează planul de relansare dacă nu se va ajunge la un compromis, avertizează Franța

  • 18 Noiembrie 2020 18:09
UE va avansa fără țările care blochează planul de relansare dacă nu se va ajunge la un compromis, avertizează Franța

Uniunea Europeană analizează "soluții practice" pentru a rezolva conflictul său cu mai multe state-membre din est, care blochează planul de relansare european, însă va avansa fără ele în cazul în care nu va exista o soluție, a declarat miercuri secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, informează AFP, preluat de Agerpres.

"Împreună cu președinția germană a (Consiliului) UE căutăm soluții practice", însă "vom vedea, dacă va fi nevoie în ultimă instanță, cum să avansăm fără țările care blochează" planul de relansare, a spus Beaune în fața Senatului francez.

Ungaria și Polonia și-au exprimat luni vetoul atât față de bugetul UE, cât și față de planul de relansare, motivând acest lucru prin faptul că bugetul include o clauză care condiționează accesul la fondurile europene de respectarea statului de drept.

Șefii de stat și de guvern din UE s-au pus de acord în iulie, după un summit maraton de patru zile și patru nopți, asupra unui plan de relansare calificat drept 'istoric' pentru sprijinirea economiilor țărilor lor în vederea depășirii crizei provocate de pandemie. În valoare de 750 miliarde de euro, planul este legat de bugetul UE pentru 2021-2027, care depășește 1.000 miliarde de euro.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău