UE va aproba planurile de redresare pentru 12 state membre

  • 13 Iulie 2021 12:46
UE va aproba planurile de redresare pentru 12 state membre

Miniștrii europeni ai Finanțelor urmează să aprobe marți planurile de redresare pentru 12 state membre, inclusiv Italia, Spania și Franța, ceea ce va deschide calea pentru prima tranșă de granturi și împrumuturi din programul UE destinat stimulării investițiilor, transmite Reuters citat de AGERPRES.

La reuniunea lor de la Bruxelles, miniștrii de Finanțe din UE sunt așteptați să dea undă verde planurilor de redresare pregătite de Austria, Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Luxemburg, Portugalia, Slovacia și Spania, susțin oficialii europeni consultați de Reuters, în ceea ce va fi primul lot de aprobări.

Planurile prezentate de restul de 15 state membre UE, inclusiv PNRR-ul României, urmează a fi evaluate la o dată ulterioară.

La finele lunii iunie, Comisia Europeană a trimis miniștrilor europeni de Finanțe o evaluare pozitivă cu privire la primele 12 planuri de redresare. Ulterior, la începutul lunii iulie, a emis o evaluare pozitivă cu privire la planurile trimise de Slovenia, Cipru, Croația și Lituania, ce urmează a fi analizate de miniștrii Finanțelor la finele acestei luni.

Planurile naționale de redresare au nevoie de aprobarea unei majorități calificate a guvernelor UE, ceea ce înseamnă că este puțin probabil să fie blocate. „Nu ne așteptăm la surprize”, a spus un oficial european implicat în procesul de aprobare.

La sosirea sa la reuniunea de la Bruxelles, comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, a confirmat faptul că marți urmează să fie aprobate 12 planuri de redresare. „În săptămânile următoare vor fi eliberate pre-finanțările pentru aceste 12 țări”, a spus Gentiloni.

Pre-finanțările se ridică la 13% din cele aproape 700 miliarde de euro puse la dispoziție de UE sub formă de granturi și împrumuturi în cadrul unei mecanism extraordinar pentru relansarea post-pandemie. Banii vor fi plătiți în decurs de două luni după aprobarea de către miniștri de Finanțe.

Mecanismul de redresare și reziliență (MRR) ca pilon principal al instrumentului financiar #NextGenerationEU prin care Uniunea Europeană oferă sprijin statelor membre, are alocată suma de 29,9 miliarde de euro pentru România.

Comisia Europeană ar putea aproba la începutul toamnei Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României, iar în acel moment țara va primi prima tranșă de 13% din sumă, a declarat la începutul acesteiluni Marius Vasiliu, secretar de stat, în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău