UE va acorda un ajutor umanitar de 3 milioane de euro pentru Haiti, în urma cutremurului în care au murit peste 1.400 de oameni

  • 18 August 2021 08:19
UE va acorda un ajutor umanitar de 3 milioane de euro pentru Haiti, în urma cutremurului în care au murit peste 1.400 de oameni

UE va acorda un ajutor umanitar în valoare de 3 milioane de euro pentru victimele cutremurului din Haiti. Fondurile vor fi utilizate pentru a răspunde nevoilor imediate, precum aprovizionarea cu apă, servicii sanitare și de igienă sau punerea la dispoziție de adăposturi pentru persoanele cele mai afectate, a anunțat marți Comisia Europeană.

Seismul, cu magnitudinea de 7,2 grade, a făcut peste 1.400 de morți și aproape 7.000 de răniți în sud-vestul insulei, lăsând mii de persoane fără adăpost și trezind teribile amintiri despre marele cutremur de pământ din 2010. Aproape 30.000 de case au fost distruse sau avariate.

Pentru a fi utile cât mai curând posibil, fondurile deblocate de UE vor fi puse la dispoziția "partenerilor umanitari deja activi" în regiune și vor întări capacitatea acestor organizații de a "furniza rapid un ajutor umanitar haitienilor celor mai vulnerabili", precizează Comisia într-un comunicat, relatează AFP, citată de Agerpres.

"Fondurile vor fi utilizate pentru a răspunde nevoilor cele mai imediate, precum furnizarea unei asistențe medicale, spitalelor locale", dar și pentru aprovizionarea cu apă, serviciile sanitare și de igienă sau punerea la dispoziție de adăposturi pentru persoanele cele mai afectate.

"UE mobilizează rapid un ajutor pentru a susține această țară extrem de fragilă, unde uraganele și ploile puternice agravează o situație deja dramatică" pe fondul pandemiei de COVID-19 și de puternică lipsă de securitate, a menționat comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic.

Bruxellesul, care afirmă că urmărește îndeaproape evoluția situației din Haiti, este dispus să furnizeze un ajutor suplimentar în caz de necesitate, a insistat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora exactă * Știri
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău