UE trebuie să reducă numărul de vaci pentru ca emisiile de metan să scadă la nivelul convenit la conferința pentru climă COP26 (studiu)

  • 14 Iunie 20:03
UE trebuie să reducă numărul de vaci pentru ca emisiile de metan să scadă la nivelul convenit la conferința pentru climă COP26 (studiu)

Uniunea Europeană va avea dificultăți în a-și atinge obiectivele de reducere a emisiilor de metan, dacă nu reduce șeptelul în regiune, arată un nou studiu publicat marți, transmite Bloomberg.

Blocul comunitar „va avea dificultăți” în a-și respecta angajamentele asumate în cadrul Global Methane Pledge, privind reducerea, cu 30% până în 2030, a emisiilor pentru unul dintre cele mai puternice gaze cu efect de seră, arată raportul realizat de firme de consultanță CE Delft pentru ONG-ul Changing Markets Foundation, scrie DIGI24.

Potrivit sursei citate, dacă blocul comunitar va reuși să convingă 10% din cetățeni să facă trecerea la o dietă care să conțină mai puține carne și lactate, atunci ar fi atinsă o reducere de 34%.

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din agricultură rămâne un subiect tabu în Europa, unde guvernele preferă să se concentreze pe reducerea scurgerilor de metan din producția de combustibili fosili sau deșeuri, scrie Agerpres. Creșterea animalelor, în special a bovinelor, este responsabilă pentru aproximativ jumătate din amprenta de mediu a sectorului agricol.

„Agricultura reprezintă călcâiul lui Ahile pentru strategia Europei în domeniul metanului. Emisiile de metan ale fermelor din UE sunt echivalente cu emisiile totale pentru 50 de termocentrale pe cărbune și cu toate acestea politicile care ar duce la reduceri semnificative, prin încurajarea tranziției la diete mai sănătoase cu mai puțină carne și lactate, sunt complet absente din planurile UE”, susține Nusa Urbancic, director de campanie la Changing Markets.

În conformitate cu actualul scenariu de tip „business-as-usual”, emisiile de metan ale bovinelor ar urma să scadă cu mai puțin de 4% până în 2030, însă o trecere la o dietă care să conțină mai puțină carne ar duce la o reducere de 30-38%, arată studiile.

Comparativ, sectorul energetic este responsabil pentru aproximativ 13% din emisiile de metan din UE și de acea măsurile adoptate în acest sector ar putea avea un efect limitat dacă nu vor fi luate măsuri similare la nivel global.

Peste 100 de țări au semnat angajamentul Global Methane Pledge, dezvăluit anul trecut cu ocazia summitului COP26 de la Glasgow. În schimb, reglementările anunțate anul trecut de UE privind reducerea emisiilor de metan au lăsat deoparte sectorul agricol, optând să se concentreze pe emisiile de metan realizate în urma producției de petrol și gaze.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:4,12 m/s
Fri
23
Sat
23
Sun
23
Mon
19
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău