Vicepremierul Oleg Serebrian, despre declarațiile adjunctului Biroului pentru reintegrare: „Federalizarea nu este o opțiune. Declarația lui Țveatcov nu reprezintă punctul de vedere al Guvernului”

  • 28 Iulie 2022 12:00
Vicepremierul Oleg Serebrian, despre declarațiile adjunctului Biroului pentru reintegrare: „Federalizarea nu este o opțiune. Declarația lui Țveatcov nu reprezintă punctul de vedere al Guvernului”

Federalizarea Republicii Moldova nu este o opțiune, iar declarațiile șefului adjunct al Biroului pentru reintegrare Nicolae Țveatcov privind federalizarea nu reprezintă punctul de vedere al Guvernului și nici al Biroului pentru politici de reintegrare, a declarat vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian într-un interviu pentru Radio Chișinău.

Federalizarea nu este nici măcar subiect de reflecții teoretice(…). Federalizarea nu este o opțiune, și nu este o opțiune nu de azi, a fost respinsă de societatea moldovenească acum 20 de ani. Într-adevăr au existat câteva proiecte de federalizare și primul a fost încă în 2002, înainte de cunoscutul proiect, cum i se spune „Planul Kozak”, s-a vorbit despre statut special, despre autonomie. (...)

Principiul de soluționare a conflictului transnistrean nu poate să iasă din limitele acelei legi din 2005. Aceasta este „sfânta scriptură” a procesului de reintegrare și acolo nu este vorba în niciun fel, nici măcar nu putem teoretiza despre o federalizare. Asta este poziția noastră la capitolul reîntregire, dar o reîntregire care nu pune sub semnul întrebării funcționalitatea R. Moldova ca stat. Discutăm despre ce se întâmplă în regiunea transnistreană, statutul zonei respective. Un proiect de federalizare ar presupune că punem sub semnul întrebării întreaga arhitectură a R. Moldova. Asta nu vrem în niciun fel. Nu discutăm despre viitorul R. Moldova în procesul de negociere privind statutul regiunii transnistrene”, a explicat Oleg Serebrian la Radio Chișinău.

Șeful adjunct al Biroului politici de reintegrare, Nicolai Țveatcov, a declarat în cadrul unei emisiuni la Primul TV că „procesul de reglementare a conflictului, redistribuirea atribuțiilor în stat reprezintă elementul cheie. Acesta din punct de vedere teoretic va însemna federalizarea țării. Cât de profundă va fi și care va fi modelul final, astăzi este complicat să spun”, a comentat oficialul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău