UE trebuie să evalueze argumentele pro și contra ale achizițiilor comune de gaze naturale, spune un comisar european

  • 26 Octombrie 2021 16:44
UE trebuie să evalueze argumentele pro și contra ale achizițiilor comune de gaze naturale, spune un comisar european

Uniunea Europeană trebuie să evalueze avantajele și dezavantajele unei propuneri făcute de unele state membre, privind introducerea achizițiilor comune de gaze naturale în rândul țărilor UE, a declarat marți comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, informează Reuters.

"Va trebui să evaluăm avantajele și dezavantajele unui astfel de sistem", a spus Kadri Simson după o reuniune a miniștrilor europeni ai Energiei. "Sunt multe aspecte care trebuie avute în vedere: cine va plăti pentru costul cumpărării și stocării gazelor, cum vor fi transportate gazele între diferite regiuni", a mai spus comisarul european, adăugând că achizițiile comune de gaze sunt doar una dintre opțiunile pe care Uniunea Europeană le analizează pentru a-și face sistemul de gaze mai rezilient, notează Agerpres.

În paralel, Executivul comunitar analizează modul în care este concepută piața europeană de electricitate și adună dovezi cu privire la comportamentul furnizorilor de gaze după ce unele state membre au acuzat grupul rus Gazprom de manipularea pieței pentru a împinge în sus prețurile.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a prezentat un set de măsuri temporare pe care le sugerează statelor membre în ideea de a amortiza impactul creșterii excepționale a prețurilor la energie la nivel mondial, printre acestea numărându-se sprijinul de urgență pentru venituri acordat consumatorilor casnici, ajutoare de stat pentru întreprinderi și reduceri specifice în materie de taxe și impozite.

Când vine vorba de măsuri care să se aplice la nivelul întregului bloc comunitar, miniștrii europeni ai Energiei, reuniți marți la Luxemburg, și-au exprimat divergențele lor profunde cu privire la răspunsurile necesare la creșterea explozivă a prețurilor la energie, în condițiile în care unele state membre vor o reformă de amploare a cadrului de reglementare iar alte țări se opun.

"Nu avem o poziție comună cu privire la adoptarea sau nu a măsurilor de intervenție la nivel UE și aplicarea lor în toate statele membre", a declarat ministrul sloven al Infrastructurii, Jernej Vrtovec, a cărui țară deține în prezent președinția rotativă a UE.

Spania a susținut marți ideea achizițiilor comune de gaze de către statele UE și de asemenea a propus ca individual țările membre să poată opta pentru ieșirea din actualul sistem european de stabilire a prețurilor la electricitate. Însă aceste propuneri s-au lovit de opoziția altor state membre, care se tem de o revizuire a legislației europene în domeniul energiei ca răspuns la ceea ce ele consideră a fi o evoluție volatilă pe termen scurt a prețurilor.

Ministrul Energiei din Luxemburg, Claude Turmes, a apreciat că Spania "este mult prea optimistă atunci când spune că achizițiile comune de gaze vor rezolva criza".

Luni, un grup de nouă state membre s-au opus la ideea oricărei reforme a pieței unice de electricitate, apreciind că actuala criză depinde de factori mondiali conjuncturali. Aceste state (Austria, Germania, Danemarca, Estonia, Finlanda, Irlanda, Luxemburg, Letonia și Țările de Jos) apreciază că o piață unde există o concurență între furnizorii de electricitate "contribuie la inovație și la securitatea aprovizionării", facilitând în același timp tranziția spre energiile decarbonate.

Prețurile europene de referință la gaze naturale au urcat cu peste 300% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia și întreruperilor. Creșterea prețurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani și este puțin probabil ca situația să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
4,4
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Thu
5
Fri
3
Sat
5
Sun
5
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău