UE susține organizarea unor concerte care celebrează unitatea prin artă ca răspuns la războiul din Ucraina

  • 15 Iulie 2022 09:13
UE susține organizarea unor concerte care celebrează unitatea prin artă ca răspuns la războiul din Ucraina

Uniunea Europeană susține organizarea a patru concerte în Republica Moldova, spectacole care celebrează unitatea prin artă ca răspuns la războiul din Ucraina. Peste 110 muzicieni din șapte țări ale lumii, Moldovan National Youth Orchestra, dirijori, soliști și invitați speciali vor oferi spectacole de excepție în cadrul Campaniei de promovare a Anului European al Tineretului, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Delegației UE în Republica Moldova, primul spectacol muzical din această suită va avea loc în data de 22 iulie, ora 19.30, la Sala cu Orgă, cu genericul „Stradivarius Evening”. Spectatorii se vor delecta cu un concert de Brahms, interpretat la vioară Stradivarius produsă in 1716, o piesă din colecția Băncii Naționale a Elveției. Acesta va fi urmat de inegalabila Simfonie No. 9 de Antonin Dvořák.

Al doilea spectacol muzical, cu genericul „Seară de Muzică Clasică la Butuceni”, va acea loc la 23 iulie, ora 19.00.

70 de tineri talentați din Republica Moldova, România, Ucraina și Europa se vor reuni la Butuceni, raionul Orhei, într-un concert de muzică clasică, sub bagheta dirijorului Cristian Spătaru. Spectatorii sunt așteptați să ia parte la un manifest pentru cultivarea și păstrarea valorilor culturale ca răspuns la războiul din Ucraina și la consecințele acestuia asupra patrimoniului cultural al acestei țări.

În 27 iulie va avea loc alt concert, cu genericul: „O Seară de Muzică Clasică la Digital Park”, cu începere de la ora 19.30.

10 tineri talentați din Europa, Republica Moldova, România și Ucraina vor oferi un spectacol de excepție pentru toți iubitorii de muzică clasică. Spectatorii sunt invitați la Digital Park din Chișinău pentru cea mai renumită compoziție a lui Ludwig van Beethoven – „Odă Bucuriei”, cunoscută și ca Simfonia nr. 9. Invitatul special al serii este Gabriel Bebeșelea, dirijor principal al Filarmonicii din Cluj și București, co-fondator al Moldovan National Youth Orchestra. Seara va fi una plină de surprize.

La 30 iulie publicul este invitat să descopere cinematografia prin muzică. Spectacolul „Muzica din Filmele Oscar” va avea loc la Cetatea Tighina, cu începere de la ora 19.30. Tineri muzicieni din Europa, Republica Moldova, România și Ucraina vor oferi o interpretare unică a coloanelor sonore, semnate de cei mai celebri compozitori de muzică de film. Datorită iscusinței artiștilor, publicul se va teleporta în atmosfera peliculelor premiilor Oscar.

Concertele sunt organizate cu suportul financiar al Uniunii Europene, în colaborare cu Ministerul Culturii, Ministerul Educației și Cercetării, PNUD Moldova, Fundația Est-Europeană, Suedia, Ambasada Olandei, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău