UE stochează medicamente pentru urgențe nucleare, bacteriologice și chimice

  • 06 Aprilie 2022 18:32
UE stochează medicamente pentru urgențe nucleare, bacteriologice și chimice

Uniunea Europeană a anunțat miercuri crearea unui stoc, în valoare de 540 de milioane de euro, de medicamente și echipamente destinate să facă față urgențelor nucleare, bacteriologice și chimice, măsură adoptată pe fondul temerilor tot mai mari legate de războiul Rusiei din Ucraina, relatează AFP.

Comisia Europeană, executivul blocului format din 27 de țări, a precizat că stocul este format din ''vaccinuri'', ''echipamente și medicamente'' pentru tratarea pacienților răniți în timpul unor atacuri chimice, biologice, radiologice și nucleare, scrie Agerpres.

Prima etapă, conform UE, va fi achiziționarea de ''tablete de iodură de potasiu care pot fi folosite pentru a proteja oamenii de efectele nocive ale radiațiilor''.

Trei milioane de tablete de iod au fost deja livrate în Ucraina, cu ajutorul Franței și al Spaniei, a adăugat Comisia.

''Luăm măsuri concrete pentru a pregăti mai bine Europa pentru potențiale amenințări'', cu ''echipamente pentru urgențe chimice, biologice sau nucleare'', a declarat comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic.

De la începutul invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie, mulți observatori au atras atenția asupra riscului folosirii de arme nucleare sau chimice în conflict.

Occidentalii au avertizat că Moscova ar putea folosi arme chimice în fața rezistenței acerbe din partea ucrainenilor, care au blocat avansarea forțelor ruse.

Luptele din Ucraina au provocat, de asemenea, temeri cu privire la siguranța instalațiilor nucleare, cum ar fi cele de la Cernobîl, locul celui mai grav accident nuclear din istorie în 1986, și Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Rusia și-a plasat, de asemenea, forțele nucleare în stare de alertă, după ce a avertizat Occidentul să nu intervină militar pentru a ajuta Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău