UE sprijină Republica Moldova și face apel la "evitarea destabilizării" în Transnistria

  • 29 Aprilie 2022 10:53
UE sprijină Republica Moldova și face apel la

Uniunea Europeană și-a reafirmat vineri solidaritatea cu Republica Moldova și a cerut actorilor responsabili de incidentele înregistrate recent în regiunea separatistă Transnistria să evite destabilizarea situației, transmite EFE, citat de AGERPRES.

"Uniunea Europeană face apel la actorii responsabili pentru a evita destabilizarea situației", a declarat înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, Josep Borrell, care este totodată și vicepreședinte al Comisiei Europene.

În ultimele zile, autoritățile locale proruse din Transnistria au informat cu privire la mai multe atacuri în regiune, pe care mulți experți le consideră acțiuni subversive ale Rusiei menite să creeze pretexte pentru o eventuală invazie în Republica Moldova.

Guvernul Republicii Moldova insistă pe de altă parte că nu are informații că Rusia ar pregăti un atac iminent asupra țării, iar în capitala Chișinău nu au fost impuse măsuri de securitate excepționale și nici restricții, notează EFE.

Borrell a apreciat că aceste incidente "afectează securitatea și stabilitatea Republicii Moldova" și a mulțumit autorităților de la Chișinău pentru "reacțiile prudente, care ajută la menținerea calmului în țară".

"UE se solidarizează cu R.Moldova și își reiterează sprijinul ferm față de suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova între frontierele sale recunoscute la nivel internațional și cu un statut special pentru regiunea Transnistria", a subliniat el.

Uniunea Europeană oferă "un ajutor integral" Republicii Moldovei pentru "a face față impactului agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei" și "pentru a face față provocărilor imediate ca urmare a fluxului de refugiați". Totodată, UE "și-a intensificat sprijinul pe termen mediu pentru consolidarea rezistenței generale a Republicii Moldova", care a cerut să adere la blocul comunitar.

Transnistria, teritoriu cu o populație de circa jumătate de milion de locuitori, a rupt legăturile cu Republica Moldova după un conflict armat (1992-1993) în timpul căruia a beneficiat de sprijin rusesc, scrie EFE, care amintește că Rusia a amplasat inițial în regiune circa 2.400 de militari, însă în prezent contingentul nu depășește 1.500 de militari ruși.

O ofensivă lansată din Transnistria ar înlesni cucerirea orașului strategic ucrainean Odesa și conectarea teritoriilor deja ocupate din sudul Ucrainei cu regiuni aflate deja sub controlul Rusiei în estul Ucrainei, notează EFE, adăugând că autoritățile de la Kiev au întărit prezența militară ucraineană la granița cu această regiune.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău