UE sprijină 13 proiecte de reformă ale României pentru mai multe locuri de muncă și o creștere durabilă

  • 02 Martie 2021 16:50
UE sprijină 13 proiecte de reformă ale României pentru mai multe locuri de muncă și o creștere durabilă

Comisia Europeană a aprobat, marți, 226 de proiecte care se vor derula în cele 27 de state membre și vor sprijini eforturile de elaborare și punere în aplicare a reformelor naționale menite să stimuleze creșterea economică, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Aceste acțiuni de sprijin se realizează în cadrul Instrumentului de sprijin tehnic (IST) și vor dispune, în 2021, de un buget total de 102,6 milioane de euro pentru promovarea coeziunii economice, sociale și teritoriale în Uniunea Europeană.

În cazul României, Comisia va sprijini 13 proiecte în domenii precum elaborarea și coordonarea politicilor, planificarea strategică și bugetară, sustenabilitatea investițiilor publice, îmbunătățirea legislației fiscale și a respectării obligațiilor fiscale, transformarea digitală și tranziția ecologică. De asemenea, Instrumentul de sprijin tehnic (IST) va construi capacitățile pentru implementarea Planului de Redresare și Reziliență.

Printre noile proiecte adoptate, în cazul României, se numără sprijinirea procesului de transformare digitală a administrației publice, monitorizarea implementării planului energetic național și a celui de mediu, precum și creșterea eficienței finanțelor publice prin reforma sistemului de transferuri către bugetele locale.

"Reformele sunt necesare pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, consolidarea sistemelor de sănătate și a sistemelor sociale și educaționale și, în general, pentru sporirea rezilienței statelor membre și a părților interesate atunci când se confruntă cu provocări dificile și crize globale. Instrumentul de sprijin tehnic este un instrument puternic care le poate permite statelor membre să realizeze reformele de care au nevoie pentru o creștere durabilă", a declarat comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira.

IST este principalul instrument prin care Comisia oferă sprijin tehnic pentru reforme în UE. Acesta face parte din cadrul financiar multianual (CFM) 2021-2027 și din Planul de redresare pentru Europa. Instrumentul se bazează pe succesul predecesorului său, Programul de sprijin pentru reforme structurale (PSRS), prin intermediul căruia s-au realizat, începând din 2017, peste 1 000 de proiecte de asistență tehnică în toate statele membre.

Reformele care pot beneficia de sprijin din partea IST includ, dar nu se limitează la: administrația publică, guvernanța, politicile fiscale, mediul de afaceri, sectorul financiar, piața forței de muncă, sistemele de educație, serviciile sociale, asistența medicală, tranziția verde - de exemplu "Valul de renovări ale clădirilor" - și serviciile digitale. Consolidarea capacității instituționale și administrative de a concepe și a pune în aplicare reforme și investiții este esențială pentru a stimula reziliența și a sprijini redresarea.

Bugetul mai mare, în valoare de 864 milioane de euro, de care beneficiază IST în perioada 2021-2027 face posibilă oferirea de sprijin tehnic din cadrul acestui instrument pentru a ajuta statele membre să pregătească și să pună în aplicare planurile de redresare și reziliență (PRR), ceea ce le permite acestora să fie mai bine echipate pentru a accesa finanțarea din cadrul Mecanismului de redresare și reziliență (MRR). În total, peste 60% din proiectele IST preselectate pentru 2021 sunt legate de punerea în aplicare a programelor de redresare și reziliență, în timp ce 30 % se axează pe Pactul verde și 44% pe tranziția digitală.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău