UE și-a consolidat poziția de partener comercial principal al R. Moldova

  • 22 Februarie 2020 14:00
 UE și-a consolidat poziția de partener comercial principal al R. Moldova

În ultimii doi ani, Uniunea Europeană și-a consolidat poziția de partener comercial principal al Republicii Moldova, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei ș Infrastructurii.

 Potrivit datelor prezentate de MEI, schimburile comerciale înregistrate în anul 2019 cu UE a atins valoarea de 4,32 miliarde de dolari sau circa 55 la sută din totalul schimburilor comerciale realizate de către țara noastră.

Totodată, spre piața europeană au fost direcționate 66 la sută din exporturile moldovenești. S-a constatat o creștere a numărului companiilor exportatoare în UE, atingând în anul 2019 cifra de 1837 de companii. Aceasta reprezintă 70 la sută din numărul total de companii antrenate în activități de export.

Topul țărilor UE în care companiile moldovenești exporturi mărfuri și produse sunt: România, Italia, Germania, Polonia și Bulgaria. Una dintre cele mai importante realizări la capitolul comerțului cu Uniunea Europeană din anul 2019 este actualizarea Anexei XV din Acordul de Asociere prin care Republicii Moldova i se acordă cote tarifare suplimentare fără taxe vamale pentru exportul de struguri de masă și prune, o nouă cotă fără taxe vamale pentru cireșe, precum și majorarea pragurilor de declanșare în cadrul mecanismului împotriva eludării pentru exporturile de grâu, orz, porumb și cereale prelucrate în UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:1,54 m/s
Thu
23
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău