UE și SUA și-au reafirmat sprijinul pentru consolidarea securității energetice europene a Rep. Moldova. Analist: „S-a îmbunătățit esențial securitatea aprovizionării cu resurse energetice”
-
05 Aprilie 2023 14:50
Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii și-au reafirmat sprijinul pentru integrarea și consolidarea securității energetice europene pentru Rep. Moldova și Ucraina, în cadrul celei de-a zecea reuniuni a Consiliului pentru energie, desfășurat ieri la Bruxelles. În condițiile în care războiul din Ucraina pare că va mai dura menținând riscurile în domeniul energetic, Moldova are nevoie în continuare de susținere externă pentru consolidarea sectorului spun analiștii. Aceștia au salutat de asemenea, sprijinirea integrării energetice europene împreună cu Ucraina cu care avem un sistem energetic interconectat. Construirea liniilor electrice de înaltă tensiune directe cu România, dar și investiții în producerea energiei locale, și în proiectele de eficiență energetică sunt câteva domenii în care ar putea fi direcționată asistența externă promisă la Bruxelles, mai spun analiștii, transmite Radio Chișinău.
Pe fundalul crizei globale de securitate alimentară și energetică declanșată de război și atacurilor masive rusești asupra infrastructurii critice ucrainene, cei doi parteneri transatlantici vor continua să susțină consolidarea securității energetice în Ucraina și Republica Moldova, în special prin conectarea celor două țări la piața europeană a energiei.
Este un fragment din textul declarației comune adoptate la finalul reuniunii ministeriale desfășurate sub președinția șefului diplomației europene Josep Borrell, a comisarului european pentru energie Kadri Simson, a secretarului de stat american Antony Blinken și a subsecretarului american pentru energie David M. Turk.
Analistul în domeniul securității energetice, de la Expert-Grup Călin Negură susține într-un comentariu pentru Radio Chișinău că necesitățile pentru consolidarea securității energetice și reformarea sistemului Rep. Moldova ar fi de ordinul zecilor de miliarde de euro.
”S-a îmbunătățit esențial securitatea aprovizionării cu resurse energetice. În continuare trebuie să accelerăm procesul de dezvoltare a infrastructurii energetice, a interconexiunilor, să căutăm soluții pentru a accelera investițiile în generarea energiei locale, pe malul drept al Nistrului, în principal din surse regenerabile, scoase problemele din sectorul eficienței energetice- să oferim acces la finanțare și să îmbunătățim masiv eficiența energetică în sectorul rezidențial. Necesitățile în domeniul eficienței energetice se cifrează la zeci de mii de euro”, a declarat Călin Negură.
Pe lângă asistența externă, autoritățile naționale ar trebui de asemenea să întreprindă anumite măsuri de ordin intern, susține jurnalistul specializat pe teme economice, Ion Preașcă.
”Anul trecut și iarna aceasta a arătat sumele mari de care a fost nevoie pentru a menține sistemul energetic funcțional și a susține populația să facă față la presiunea tarifelor. Și autoritățile noastre cred că ar trebuie să întreprindă măsuri mai rapide. Poate să oblige pe cei care s-au apucat să construiască linia de interconexiune directă cu România, Vulcănești-Chișinău, să le efectueze mai rapid. Da, este problema de calitate, de contract dar cred că se pot face lucrurile mai rapid, să nu așteptăm construcția doi ani. Nu cred că ar fi o problemă să se construiască într-un singur an, doar dacă nu există dificultăți anumite probleme pe alte aspecte. E vorba de o situație de criză, poate să se plătească suplimentar doar să se efectueze aceste lucrări”
În condițiile continuării războiului din Ucraina și a eventualelor atacuri asupra infrastructurii energetice a țării vecine, dar și a unor potențiale accidenta la Centrala de la Cuciurgan, din regiunea separatistă transnistreană, de care Rep. Moldova depinde aproape în totalitate pentru transportul de energie din Europa, sectorul energetic național rămâne în continuare vulnerabil, mai spune Ion Preașcă.
Amintim că în urma reuniunii de marți, 4 aprilie, de la Bruxelles, Consiliul UE-SUA pentru energie a reafirmat susținerea pentru integrarea europeană a Ucrainei și a Republicii Moldova. Oficialii au salutat sincronizarea cu succes a celor două țări cu rețeaua electrică a Uniunii Europene, continuarea oferirii de asistență pentru tranziția lor economică și energetică ecologică pe termen lung, accelerarea dezvoltării infrastructurii energetice și a interconexiunilor.