UE și SUA continuă să „lucreze cot la cot” pentru a „apăra și sprijini Ucraina în fața agresiunii Rusiei”: Războiul a generat unde de șoc în întreaga lume

  • 04 August 2022 13:40
UE și SUA continuă să „lucreze cot la cot” pentru a „apăra și sprijini Ucraina în fața agresiunii Rusiei”: Războiul a generat unde de șoc în întreaga lume

Statele Unite și Uniunea Europeană continuă să lucreze cot la cot pentru a respinge atacul Rusiei împotriva Ucrainei și asupra sistemului și economiei mondiale, a transmis Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, în cadrul întrevederii cu secretarul de stat american, Antony Blinken, scrie caleaeuropeana.ro.

Întâlnirea acestora este prilejuită de reuniunea miniștrilor de externe din Asociația națiunilor din sud-estul Asiei (ASEAN), găzduită de Cambodgia, la care participă și cei doi oficiali.

„Lucrăm împreună pentru a apăra și sprijini Ucraina în fața agresiunii Rusiei. Este o bună ocazie pentru a explica din nou lumii că criza alimentară și cea energetică nu reprezintă o consecință a sancțiunilor noastre, ci sunt consecințe ale războiului. Este important ca lumea să înțeleagă cine este vinovat pentru acest lucru. Acest parteneriat este important, de asemenea, pentru Indo-Pacific, pentru a face față situației din acest zone în raport cu China”, a declarat Borrell în preambulul întâlnirii cu Blinken. 

Acesta a apreciat că ”războiul din Ucraina a dus la schimbare tectonică și generează unde de șoc în întreaga lume, iar toată lumea plătește pentru asta”.

La rândul său, secretarul de stat american a remarcat viziunea comună dintre SUA și UE când vine vorba de ”rolul-cheie al ASEAN”.

„Amândoi suntem angajați în favoarea centralității ASEAN și lucrăm îndeaproape cu colegii din țările ASEAN și cu ASEAN însuși pentru a promova o agendă solidă care să abordeze atât provocările cu care se confruntă oamenii, de la climă, la COVID, la tehnologiile emergente și până la abordarea eficientă a asigurării propriei vieți”, a punctat Blinken.

Anul acesta se împlinesc 45 de ani de parteneriat între UE și Asociația națiunilor din sud-estul Asiei (ASEAN).

În 2021, UE a recunoscut rolul-cheie al ASEAN în Strategia UE de cooperare în Indo-Pacific și a ridicat Misiunea UE în ASEAN la rangul de delegație UE cu drepturi depline.  Strategia UE pentru Indo-Pacific subliniază angajamentele UE de a contribui la stabilitatea, securitatea, prosperitatea și dezvoltarea durabilă a regiunii, în conformitate cu principiile democrației, statului de drept, drepturilor omului și dreptului internațional.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău