UE și SUA condamnă sentința motivată politic a autorităților ruse de a-l încarcera pe liderul opoziției, Aleksei Navalnîi, încă nouă ani într-o închisoare de maximă securitate

  • 23 Martie 2022 14:02
UE și SUA condamnă sentința motivată politic a autorităților ruse de a-l încarcera pe liderul opoziției, Aleksei Navalnîi, încă nouă ani într-o închisoare de maximă securitate

UE și SUA condamnă sentința motivată politic a autorităților ruse de a-l încarcera pe liderul opoziției, Aleksei Navalnîi, încă nouă ani într-o închisoare de maximă securitate, transmit șeful diplomației europene, Josep Borrell, și purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price, informează CaleaEuropeana.ro.

„Denunțăm hotărârea motivată politic a autorităților ruse de condamnare a liderului opoziției Aleksei Navalnîi, în baza unor acuzații false adiționale, la încă nouă ani într-o închisoare de maximă securitate. Această pedeapsă aberantă cu închisoarea este o continuare a atacului de ani de zile al Kremlinului împotriva lui Navalnîi și a mișcării sale pentru transparență și responsabilitate guvernamentală. Desigur, adevărata crimă a lui Navalnîi în ochii Kremlinului este activitatea sa ca activist anticorupție și politician de opoziție, pentru care el și asociații săi au fost catalogați drept extremiști de către autoritățile ruse”, a transmis purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

De asemenea, Josep Borrell a a transmis regretul UE față de lipsa de transparență a audierilor liderului opoziției ruse, subliniind că au fost create toate premisele pentru continuarea persecutării politice a acestuia.

„Uniunea Europeană condamnă cu fermitate decizia Tribunalului districtual Lefortovo din Moscova de a prelungi cu încă 9 ani pedeapsa cu închisoarea a politicianului rus de opoziție, dl. Aleksei Navalnîi. De asemenea, regretăm profund faptul că audierile judiciare s-au desfășurat într-un cadru închis de facto, inaccesibil pentru observatori în colonia penală din afara Moscovei, unde Aleksei Navalnîi ispășește deja o altă condamnare motivată politic, ceea ce deschide spațiul pentru fabricarea de acuzații și lipsa exercitării drepturilor la apărare de către acuzat. Acesta este cel mai grav indiciu că sistemul juridic rusesc continuă să fie instrumentalizat împotriva dlui. Navalnîi”, a afirmat șeful diplomației europene.

Marți, opozantul rus, aflat deja în închisoare pentru o condamnare de doi ani și jumătate pentru nerespectarea condițiilor de eliberare într-un alt dosar, pe care îl consideră politic, a mai primit o pedeapsă de încă nouă ani într-o închisoare de maximă securitate, pentru o acuzație de escrocherie. Pedeapsa maximă pentru această faptă în Rusia este de 13 ani.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:1,54 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău