UE și SUA condamnă noile atacuri ale Rusiei și își reafirmă sprijinul pentru Ucraina

  • 10 Octombrie 2022 19:59
UE și SUA condamnă noile atacuri ale Rusiei și își reafirmă sprijinul pentru Ucraina

Uniunea Europeană și Statele Unite au condamnat luni atacurile "îngrozitoare" ale Rusiei asupra Kievului și altor orașe ucrainene, reafirmându-și în același timp sprijinul pentru Ucraina în fața agresiunii ruse, relatează agențiile internaționale de presă.

"Aceste atacuri nediscriminatorii asupra civililor reprezintă crime de război", a scris pe Twitter președintele Consiliului European, Charles Michel, potrivit Agerpres.

Atacurile cu rachetă "arată disperarea Kremlinului" în războiul din Ucraina, a spus el, potrivit DPA.

Uniunea Europeană rămâne angajată în sprijinirea Ucrainei, precum și în tragerea la răspundere a Rusiei, a declarat Michel, precizând că noile atacuri urmează să fie discutate și de G7.

La rândul său, într-o convorbire telefonică avută cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, șeful diplomației europene Josep Borrell a condamnat ferm atacurile și a spus că cei vinovați trebuie trași la răspundere, se arată într-un comunicat de presă transmis de serviciul său.

În aceeași discuție telefonică, Borrell a respins de asemenea acuzațiile guvernului de la Minsk că Ucraina ar plănui atacuri asupra Belarusului.

Făcând referire la anunțul liderului autoritar belarus Aleksandr Lukașenko privind formarea unei unități armate comune cu Rusia, șeful diplomației europene "a făcut apel la autoritățile belaruse să se obțină de la orice nouă implicare a Belarusului în acest demers ilegitim și brutal".

El a mai cerut Belarusului să nu mai permită ca teritoriul său să fie folosit "ca rampă de lansare pentru atacuri împotriva civililor ucraineni".

În același timp, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a anunțat că a avut la rândul său o discuție cu omologul său ucrainean și a reiterat sprijinul SUA pentru Ucraina după aceste "atacuri îngrozitoare", potrivit Reuters.

"Vom continua să oferim asistență economică, umanitară și de securitate neclintită Ucraina, pentru ca ea să se apere și să aibă grijă de poporul său", a scris Blinken într-o postare pe Twitter.

Noile atacuri ale Rusiei au fost condamnate luni și de președintele francez Emmanuel Macron, care a atras atenția asupra unei "schimbări profunde a naturii" războiului în Ucraina, potrivit AFP.

Aceste "atacuri deliberate ale Rusiei asupra întregului teritoriu ucrainean și împotriva civililor reprezintă o schimbare profundă a naturii acestui război", a spus Macron în timpul unei deplasări în departamentul Mayenne, adăgând că la întoarcerea la Paris își va reuni consilierii diplomatici și militari pentru a analiza situația.

Premierul britanic Liz Truss a condamnat la rândul său "atacurile îngrozitoare" ale Rusiei, într-o discuție pe care a avut-o cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău