UE și SUA „condamnă ferm” pedeapsa de 19 ani impusă opozantului rus Alexei Navalnîi și solicită eliberarea imediată a acestuia
-
05 August 2023 14:55
Oficiali ai Statelor Unite și ai Uniunii Europene au condamnat „ferm” decizia justiției din Rusia de a-l condamna pe opozantul Alexei Navalnîi la 19 ani de închisoare pentru extremism. Cu mesaje în acest sens au venit Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, dar și Secretarul de Stat american Antony Blinken, transmite Caleaeuropeană.ro.
Uniunea Europeană deplânge faptul că „audierile s-au desfășurat” cu ușile închise, fără ca familia și observatorii să aibă acces, „într-o închisoare penală cu regim strict din afara Moscovei”, unde Navalnîi execută deja o pedeapsă motivată politic de 11,5 ani, a transmis Josep Borrell.
„Acesta este un indiciu clar că sistemul juridic din Rusia continuă să fie instrumentalizat împotriva” opozantului rus și arată „cât de mult se tem autoritățile” de Navalnîi, un „exemplu al represiunii sistematice continue a autorităților ruse și al disprețului acestora față de drepturile omului ale propriilor cetățeni”, evidențiază Borrell.
„Uniunea Europeană își reiterează profunda îngrijorare cu privire la rapoartele privind relele tratamente repetate, măsurile disciplinare nejustificate și ilegale și hărțuirea care echivalează cu tortura fizică și psihologică aplicate de autoritățile penitenciarelor împotriva domnului Navalnîi. Conducerea politică a Rusiei este responsabilă pentru siguranța și sănătatea acestuia, pentru care va fi trasă la răspundere”, este mesajul transmis de Josep Borrell.
În cele din urmă, Uniunea Europeană reiterează apelul la adresa Rusiei de a respecta măsura provizorie a Curții Penale a Drepturilor Omului, (CEDO), prin care solicită „eliberarea imediată a lui Navalnîi din închisoare”.
Înaltul Reprezentant al UE ”reamintește că Rusia are în continuare obligația de a pune în aplicare integral hotărârile CEDO referitoare la încălcările drepturilor omului care au avut loc înainte de 16 septembrie 2022, când Rusia a încetat să mai fie parte la Convenția europeană a drepturilor omului”.
La rândul său, Anthony Blinken a transmis de la Washington că Statele Unite „condamnă ferm” decizia justiției din Rusia de a-l condamna pe opozantul rus Alexei Navalnîi la 19 ani de închisoare pentru „acuzații motivate politic”.
„Kremlinul nu poate tăinui adevărul. Navalîi ar trebui să fie eliberat”, a comentat Antony Blinken într-un mesaj pe Twitter.
„De ani de zile, Kremlinul încearcă să-l reducă la tăcere pe Navalnîi și să împiedice ca apelurile sale la transparență și responsabilitate să ajungă la poporul rus. Prin desfășurarea în secret a acestui ultim proces și prin limitarea accesului avocaților săi la presupusele probe, autoritățile ruse au ilustrat încă o dată atât lipsa de temei a cazului, cât și lipsa unui proces echitabil acordat celor care îndrăznesc să critice regimul”, a subliniat și purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, într-un comunicat.
Acesta amintește și de alți prizonieri încarcerați în motive politice, dând asigurări că SUA vor milita pentru „eliberarea tuturor persoanelor deținute pe nedrept”.
„Ne alăturăm familiei, colegilor și susținătorilor lui Navalnîi din întreaga lume pentru a solicita eliberarea sa imediată și pentru a pune capăt represiunii continue a vocilor independente din Rusia”, mai este evidențiat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.
Un tribunal rus l-a condamnat vineri pe liderul opoziției, Alexei Navalnîi, la încă 19 ani de închisoare, găsindu-l vinovat pentru ”extremism”, într-un proces catalogat de critici drept unul „fictiv”, informează Politico Europe.
Navalnîi se află deja într-o închisoare de maximă securitate din Melekhovo, la 250 de kilometri de Moscova, unde ispășește o pedeapsă de 9 ani.
Procurorii care au solicitat inițial o pedeapsă de 20 de ani au declarat joi pe rețelele de socializare, înainte de pronunțarea deciziei, că se așteaptă ca opozantul rus să primească o sentință lungă și „stalinistă”.
Procurorii au solicitat, de asemenea, ca Navalnîi să fie transferat într-o colonie penitenciară cu „regim special”, probabil mai izolată și cu acces restricționat, cerere care a fost aprobată de instanță.
Un critic vocal al lui Putin și lider al opoziției ruse, Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, a fost arestat la revenirea sa în țară, în ianuarie 2021, după ce avut nevoie de îngrijini medicale în Germania în urma otrăvirii sale.
La momentul respectiv, Kremlinul a negat că Putin ar fi ordonat otrăvirea lui și a declarat că nu exista niciun motiv pentru a deschide o anchetă penală, o decizie care a fost condamnată ulterior de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Alexei Navalnîi a fost apoi condamnat la doi ani și opt luni de închisoare pentru că a încălcat termenii eliberării condiționate dintr-o sentință anterioară. În martie 2022, el a primit o altă sentință de nouă ani pentru acuzații de fraudă.
Acuzațiile de extremism nu se opresc aici. Navalnîi se confruntă, de asemenea, cu un proces suplimentar pentru acuzații de terorism în legătură cu un atentat cu bombă, care a avut loc în aprilie la Sankt Petersburg, în urma căruia a fost ucis bloggerul pro-război Vladlen Tatarsky, potrivit AP.
Navalnîi, care se afla în spatele gratiilor în momentul atacului, a declarat că ar putea fi condamnat la încă 10 ani pentru această acuzație.