UE și SUA au adoptat, la Bruxelles, o declarație comună privind clima: Ne angajăm să ne reînnoim alianța puternică în efortul de a face față crizei climatice

  • 10 Martie 2021 11:20
UE și SUA au adoptat, la Bruxelles, o declarație comună privind clima: Ne angajăm să ne reînnoim alianța puternică în efortul de a face față crizei climatice Caleaeuropeana.ro

Uniunea Europeană și Statele Unite au adoptat marți, la Bruxelles, o declarație comună prin care cele două părți se angajează la o cooperare mai mare în direcția combaterii crizei climatice, declarația fiind adoptată de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vicepreședintele executiv Frans Timmermans și trimisul special al președintelui SUA pentru climă, John Kerry, transmite caleaeuropeana.ro.

Potrivit sursei citate, John Kerry, care a început luni la Londra un turneu european care cuprinde și Bruxelles și Paris, a participat marți la reuniunea Colegiului Comisiei Europene, într-o nouă mostră a faptului că relațiile transatlantice au pășit într-o nouă eră.

“Ne-am angajat să ne reînnoim alianța puternică în efortul de a face față crizei climatice. După ce am lucrat îndeaproape pentru a furniza reperul Acordului de la Paris, ne-am angajat să-i asigurăm succesul prin reducerea propriilor emisii și prin cooperarea cu partenerii noștri globali, în special cu celelalte economii majore, pentru a întări ambiția lor climatică”, se arată în declarația adoptată și remisă de Departamentul de Stat.

Statele Unite s-au angajat să atingă neutralitatea climatică până cel târziu în 2050 și își propun să își anunțe contribuția stabilită la nivel național în temeiul Acordului de la Paris la sau înainte de Summitul privind clima pe care președintele Joe Biden îl organizează la 22 aprilie.

Citiți și Frans Timmermans: Vizita lui John Kerry la Bruxelles, cea mai bună dovadă că SUA au revenit pe agenda climatică globală. Împreună putem muta munții din loc!

Uniunea Europeană s-a angajat să neutralizeze clima în 2050 și intenționează să își sporească ambițiile climatice în 2030 prin reducerea emisiilor sale cu cel puțin 55% față de nivelul anului 1990.

Summitul pe care Joe Biden îl va găzdui include o reuniune la nivel de lider a Forumului economiilor majore și reprezintă una dintre etapele cheie pentru drumul către Conferința COP26 de la Glasgow.

“Îndemnăm toate țările să ia măsurile necesare pentru a menține la îndemână o limită de temperatură de 1,5 grade Celsius, inclusiv prin angajamente de zero emisii nete până în 2050, strategii și contribuții ambițioase determinate la nivel național”, se mai arată în declarația adoptată.

Trimisul special pentru climă al președintelui SUA, John Kerry, efectuează de luni până miercuri o vizită în Europa, în prima deplasare externă a unui înalt oficial al administrației conduse de Joe Biden.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
1,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Fri
4
Sat
7
Sun
7
Mon
8
Tue
8
Arhivă Radio Chișinău