UE și Regatul Unit au agreat continuarea discuțiilor pentru un acord post-Brexit. La 31 decembrie expiră perioada de tranziție

  • 13 Decembrie 2020 14:52
UE și Regatul Unit au agreat continuarea discuțiilor pentru un acord post-Brexit. La 31 decembrie expiră perioada de tranziție

Negocierile asupra unui acord post-Brexit vor continua, au anunțat duminică, într-un comunicat comun, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și premierul britanic Boris Johnson, potrivit Agerpres. Regatul Unit se află într-o perioadă de tranziție până la 31 decembrie 2020, timp în care va continua să aplice regulile europene, scrie Digi24.ro

„Credem că este responsabil în acest stadiu să mergem mai departe”, subliniază cei doi în comunicat, în urma discuției telefonice avute duminică, în condițiile în care un „no deal” ar avea consecințe economice grave.

Bruxellesul și Londra profită de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relație, în special legătura comercială, cu speranța că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021.

În cazul absenței unui asemenea acord pentru a proteja circa 1 miliard de euro anual proveniți din tarife și cote, atunci companiile din Regatul Unit și UE vor avea de suferit și viitoarea relație comercială UE-Londra va trebui să fie guvernată doar de regulile Organizației Mondiale a Comerțului.

Consecințele negative s-ar resimți și asupra piețelor financiare și ar provoca haos în lanțurile comerciale deja afectate de costul economic al pandemiei de COVID-19.

De partea sa, Uniunea Europeană dorește ca Regatul Unit să rămână legat de forța de muncă a blocului comunitar, de standardele sociale și de mediu, ca și de regulile privind ajutorul de stat.

Continuarea negocierilor, privită cu ochi buni

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a salutat duminică decizia celor două părți de a continua negocierile pentru a se putea ajunge la un acord asupra relațiilor comerciale post-Brexit.

„Trebuie să facem tot ce putem pentru ca un acord să fie posibil. Trebuie să susținem un bun acord”, a declarat Charles Michel, care prezidează summiturile UE, pentru France Inter Radio.

La rândul său, cancelarul federal german Angela Merkel a declarat că ar trebui să se facă orice pentru a se ajunge la un acord asupra relațiilor comerciale între UE și Regatul Unit. „Orice oportunitate de a se ajunge la un acord este foarte binevenită”, a spus Angela Merkel în timpul unei conferințe de presă la Berlin.

Acord sau fără acord pentru Brexit?

În contextul anunțului privind continuarea negocierilor dificile, încă rămâne întrebarea: „deal” sau „no deal”? Prin urmare, continuă incertitudinea. Tendința de sâmbătă seara părea însă negativă.

„În situația actuală, oferta UE rămâne inacceptabilă”, a estimat o sursă guvernamentală britanică, în timp ce negocierile continuau la Bruxelles: „Orice acord trebuie să fie echitabil și să respecte poziția fundamentală conform căreia Regatul Unit va fi o națiune suverană în trei săptămâni”.

Semn al unei escaladări a tensiunilor, Ministerul Apărării al Regatului Unit a anunțat cu o zi înainte de această nouă dată-limită, că nave ale Royal Navy sunt gata să apere zonele naționale de pescuit unde ar putea surveni tensiuni în cazul absenței unui acord.

Pescuitul este una dintre principalele chestiuni asupra cărora Regatul Unit și UE nu reușesc să convină la negocierea unui acord post-Brexit. În timp ce mediul de afaceri este îngrijorat de un posibil „no deal”, industria britanică a pescuitului l-a atenționat pe premierul Boris Johnson să-și respecte promisiunea principală care a motivat ieșirea din UE, aceea că Regatul Unit „va prelua înapoi controlul”. Reprezentanții britanici ai acestui sector se împotrivesc menținerii accesului pescarilor europeni în apele britanice, solicitat insistent de țările UE interesate.

Principalele puncte de divergență care împiedică ajungerea la un acord comercial între UE și Regatul Unit sunt regulile privind concurența solicitate de UE (care să nu permită o concurență neloială din partea companiilor britanice), reglementarea diferendelor și accesul pescarilor europeni în apele britanice. Franța a amenințat că s-ar putea opune prin veto unui acord dacă nu va fi menținut acest acces.

În perspectiva absenței unui acord, Comisia Europeană a publicat joi măsuri de urgență în materie de pescuit și transport rutier și aerian care vor fi aplicabile de la 1 ianuarie 2021 dacă până la finalul acestui an nu este convenit niciun acord cu Londra.

Regatul Unit, care a părăsit oficial Uniunea Europeană în 31 ianuarie 2020, va abandona definitiv piața unică și Uniunea Vamală ale UE la 31 decembrie. În cazul absenței unui acord pentru a proteja circa 1 miliard de euro anual proveniți din tarife și cote, viitoarea relație comercială UE-Londra va trebui să fie guvernată doar de regulile Organizației Mondiale a Comerțului.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,74
Cer fragmentat
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău